26. maj 2022

TĂĽrnby Kommune

Hvorfor skal foreningerne tages som gidsler i den verserende sag om en ny tilskudsmodel?

Hvorfor skal foreningerne tages som gidsler i den verserende sag om en ny tilskudsmodel?

Det undrer Venstre, der ad flere omgange i den efterhünden lange sag, har forsøgt sig med kompromisets kunst ved at stille Ìndringsforslag, der var mindre vidtgüende end de modeller, som flertallet i Kultur- og Fritidsudvalget ser ud til at støtte.

Türnby Kommune har i mange ürtier haft en helt sÌrlig profil, nür det kommer til foreningsidrÌt. Det skyldes mange ürs trofast støtte til idrÌtslivet samt gode rammebetingelser og -vilkür. Tak til Socialdemokraterne for den store indsats.

Desværre ser flertalsgruppen i Tårnby Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg nu ved at sætte denne flotte profil over styr – endda med den tidligere så idrætsglade udvalgsformand og tidligere borgmester, Henrik Zimino (S) som bannerfører.

Årsagen er, at Henrik Zimino (S), ønsker at pille ved ĂŠt af grundfundamenterne i vores foreninger; nemlig det frie foreningsvalg, hvor man frit kan melde sig ind i den forening, som man ønsker at vĂŚre medlem af – uanset hvor man bor. Nu arbejder man med en stopklods, der betyder, at hovedparten (dvs. mindst 50 %) af medlemmerne skal have bopĂŚlsadresse i TĂĽrnby Kommune for fortsat at vĂŚre anerkendt som folkeoplysende forening. Foreninger, der ikke lever op til dette, risikerer at miste status som forening, hvorved de hverken kan søge om aktivitetstilskud eller lokaler. Hvis de nye regler bliver forvaltet for hĂĽrdt, risikerer flere foreninger at skulle lukke.

Det er for mig en gåde, at vi i Henrik Zimino (A) har en udvalgsformand, som har valgt denne tilgang til vores mangfoldige- og rige foreningsliv i kommunen. Vi bør, som ansvarlige politikere, med stolthed se på de mange foreninger, der udfører et fantastisk arbejde for især børn og unge – med masser af frivillig arbejdskraft blandt både ledere og trænere.

Den nye ”fortolkning” af reglerne kan have følgende konsekvenser:

– En begrĂŚnsning af de muligheder som foreningsmedlemmerne har for at dyrke foreningsidrĂŚt pĂĽ tvĂŚrs at kommunegrĂŚnser. Foreningerne risikerer at skulle at afvise nye medlemmer med henvisning til, at de bor i en forkert kommune. Er det en lovlig afvisning, nĂĽr loven tilsiger, at foreningerne skal vĂŚre ĂĽbne for alle?

– At stolte og veldrevne foreninger risikerer at skulle dreje nøglen om, fordi de nye regler sker med tilbagevirkende kraft.

– Nabokommunerne laver lignende tilskudsmodeller, og prioriterer deres egne borgere først.

Jeg har personligt, og som kommunalpolitiker, ikke tidligere oplevet sü meget uro i foreningslivet som nu. Det lokale foreningsliv er ganske enkelt hamrende nervøse for, hvad der sker i fremtiden.

Et dette en god og ønskvÌrdig udvikling? Nej. Situation kalder pü en politisk løsning pü tvÌrs af kommunerne i hovedstadsomrüdet, hvor foreningslivet ikke tages som gidsler!


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN