26. maj 2022

Herning Kommune

Ordblinde indsatsen

Jeg er fuldstÌndig enig med regeringen i vi skal teste børn med tegn pü lÌsevanskeligheder senest i første klasse om de har en risiko for ordblindhed. Hvis risikotesten giver udslag pü ordblinde, vil det mulighed for at de kan fü den støtte de har behov for sü de kan udvikle sig bedst mulig og fü lige muligheder for lÌring som andre børn har det. Det mener jeg ikke vi gør tilstrÌkkeligt i dag i Herning kommune. Vi har i denne byrüdsperiode givet midler til ansÌtte elleve ordblinde vejledere pü skolerne med overbygning, sü hüber der kommer øget opmÌrksomhed pü tidlig indsats, fordi det er langt bedre at forbygge end at udbedre den skade der er sket, fordi børnene har svÌrt ved at følge med i andre fag ogsü, samtidig med det er svÌrt i dansk.

Risiko testen er jo ikke ordblindetesten, men det giver dem adgang til de hjÌlpemidler som vi har i dag til børn med ordblinde. De børn med som ved risikotesten udviser tegn pü ordblindhed für mulighed for ogsü at fü sü mange bøger ind i hovedet, som børn der kan lÌse selv. Vi har i dag Nota som er et bibliotek hvor ordblinde kan fü lÌst bøger op. De kan fü deres matematik bøger og andre fagbøger lÌst op sü de ikke behøver at komme bagefter i andre fag det vil give dem lige muligheder sü der ikke skal kÌmpes nür man først i fjerde femte klasse für lavet en ordblinde test.

Jeg fik i denne byrüdsperiode indført AlkalÌr pü skolerne, det giver ogsü børnene med vanskeligheder større hjÌlp til at lÌre at lÌse. AlkalÌr er noget forÌldre betaler ofte selv investere i til deres børn ud over skolen. Derfor synes jeg det er et godt tilbud vi kan give i folkeskolen, derfor hüber jeg alle skoler vil fortsÌtte med at bruge denne metode. For selvom børnenes risikotest giver udslag, skal de fortsat have de bedste muligheder for at lÌre at lÌse, det kan jo vÌre de er senere til at knÌkke lÌsekoden og derved ikke bliver konstateret ordblinde nür de für den endelige test i 5 klasse, men de er ikke bagud ud i de andre fag pga. manglende hjÌlpemidler til f.eks. at lÌse en matematikopgave op.

Sü derfor hüber jeg at forslaget om børn der udviser vanskeligheder skal testes senest i første klasse bliver vedtaget

 


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN