15. april 2024

Sure jyder og mopsede københavnere

Lars Aslan (S) er medlem af Folketinget – og københavner. I denne uge er han på debatsiderne ude med riven, fordi han mener provinsen ”basher” KBH. Og han er ret træt af at få skæld ud for alverdens problemer i provinsen.

Det kan jeg godt forstå. Ingen gider skæld-ud. Hvad jeg ikke forstår er, at Lars ikke kan se, hvad det hele kommer af. Særlig ikke, når han samtidig siger, at mange mennesker i KBH har større problemer end mange i provinsen.

Det her er ikke en konkurrence om flest problemer. Det her handler om at løfte blikket og se, hvad der sker på tværs af vores ellers så dejlige smørhul af et land. Og her er billedet klart som blæk. Vi har faldende indbyggertal i by- og landkommuner, mens landets samlede folketal stiger. Der er stor forskel i servicen og økonomi i kommunerne, hvor de rigeste kommuner ligger i Aslan’s distrikt, og de fattigste er langt fra hovedstaden.

I mere end 30 år har vi – mit eget parti inklusive – flyttet budgetter og institutioner væk fra by- og landkommuner og lagt dem i de 4 store byer. Særlig KBH og området omkring har nydt godt af det. Uddannelser er over år nedlagt i provinsen. Det samme er busser og togafgange. Vores sygehuse bliver lukket. Og vi har svært ved at få læger og højtuddannede til at køre ud af de 4 store byer for at arbejde i vores virksomheder. Det er et faktum.

Det er også et faktum, at staten siden 80’erne hver eneste år har brugt mellem 30-40% af alle penge til fornyelse af områder på KBH kommune, selvom kun 10% bor der. Man har derfor fået skabt en metropol i rivende udvikling, som vi alle kan være stolte af. Man har bare lige glemt resten af Danmark.

Det kan ikke hjælpe at være pigesur over, at vi i provinsen oplever folk i hovedstaden som elitære og verdensfjerne, når man her går mere op i woke og børns vilkår i udlandet – end at ens egne landsmænd skal køre 3 timer for at få medicin på apoteket om søndagen.

Lars mener, at bashing af KBH er skyld i Støjbergs fremgang. Jeg er uenig. – Vi er mange, der arbejder hårdt for at få rettet balancen på tværs af landet op igen. Også i andre partier. Jeg er selv en af dem. Det er ikke bashing, der er årsagen til, at vi har folk med os. Årsagen er, at folk som Lars Aslan ikke anerkender, at udviklingen er skæv. At de ikke tager det alvorligt. Og at de brokker sig over udligning – mens staten fortsat tilgodeser hovedstadens udvikling og kultur.

Lars, jeg giver en kop kaffe, hvis du gider tage turen til Midt-Vesten. Så skal jeg tage dig med rundt og vise, hvad det kommer af. Og hvis du afsætter du nok tid, kan vi ovenikøbet tage turen via offentlig transport.

Kærligst Dina


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN