20. juli 2024

Har man husket den grønne landstrøm?

Kalundborg Havn har indgået en 20-årig aftale med en stor krydstogtoperatør, som bl.a. indebærer etableringen af en krydstogtterminal på Ny Vesthavn. Det må selvfølgelig medføre en markant stigning i anløb af krydstogtskibe i de kommende år.

Med udsigt til anløb af en masse krydstogtskibe, som når de ligger i havn forurener betragteligt mere end andre skibe, bliver vi bekymrede over den forurening der kan påvirke borgerne i Kalundborg.

Videnskab.dk beskrev i januar 2021, at luftforurening fra ét enkelt krydstogtskib som ligger til kaj, gennemsnitligt forurener lige så meget som 5000 biler. Beregninger indikerer, at de store skibe, som lægger til kaj i København og Aarhus er ansvarlige for tre for tidlige dødsfald og ca. 2500 sygedage i de 2 byer. 

Det giver anledning til bekymring hos SF Kalundborg – og vi har faktisk længe haft fokus på at man i Kalundborg, bør tilbyde grøn landstrøm til alle skibe, så man undgår forureningerne og den lavfrekvente brummen fra skibene. 

Som en kommune der gerne bryster sig af at være grøn, bæredygtig og med en berømt symbiose, bør det således være et absolut must, at sørge for, at denne terminal bliver både klima- og sundhedsmæssigt forsvarlig!

Løsningen på dette bør derfor være, at der etableres landstrøm i forbindelse med etableringen af den nye terminal! 

Så det vil vi fra SF Kalundborgs side spørge ind til hurtigst muligt – for hvad hjælper det at man får vækst og udvikling, hvis folk bliver syge af den forurening som det medfører?

af

Morten Larsen, kandidat til kommunalvalget 2021, SF Kalundborg og

Thomas Malthesen Hiorth, kommunalbestyrelsesmedlem, SF Kalundborg


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN