15. april 2024

Nej til Aarhus Havn, men ja til klima-aktivisterne

Midt i en galopperende klimakrise, hvor magteliten og de etablerede partier gør alt hvad de kan for at greenwashe deres ødelæggelser af kloden, giver klima-aktivisterne og deres civile ulydighed mig håb.

De sidste par dage har klima-aktivister fra hele landet været samlet til klimacamp i Aarhus, som kulminerede med en blokade af Aarhus Havn. Aarhus kommune vil nemlig udvide havneområdet, så der er plads til endnu flere skibe, flere containere og mere import af overforbrugsvarer. Selvom klart størstedelen af aarhusianerne er imod. Med god grund.

Danmark har grundlæggende brug for at bryde fri af fortællingen om, at vi allerede er et bæredygtigt foregangsland og derfor kan tillade os at læne os tilbage og pege fingre af andre lande. Se bare på havnebyggeriet i Århus – mere industri, flere kæmpestore krydstogtskibe, der i virkeligheden bare er flydende turistbyer, der bruger ekstra meget CO2 på at bevæge sig fra kyst til kyst. Hvordan skulle det nogensinde være foreneligt med en ambitiøs klimapolitik?

Vi skal den helt modsatte vej. Den vej, hvor de politiske planer og ambitioner tager udgangspunkt i den virkelighed, vi står i. Og hvor der ikke er noget, der bliver holdt skjult for offentligheden, fordi det ikke lige passer ind i politikernes fortælling om ambitiøs grøn handling, der for det meste dækker over, at de holder deres venner i det tunge erhvervsliv og storsvinende industrilandbrug fri for konsekvenserne af deres enorme udledninger.

For hvis vi bare fortsætter med at følge de ”klimaplaner”, vores politikere fremfører, har Danmark opbrugt sin andel af jordklodens samlede CO2-budget allerede i 2026. Altså om mindre end 4 år.

En rigtig plan tager derfor udgangspunkt i rigtige beregninger, rigtige konsekvenser og den virkelighed, planen skal realiseres i. Derfor siger vi i Frie Grønne: Danmarks udledninger skal i nettonul i 2030 – fordi det er bidende nødvendigt for vores planet. Det betyder altså også nettonul for de udledninger, vores ekstreme overforbrug skaber i andre dele af verden, hvor de skal producere til vores overforbrug.

For mens magtelites store klimaløgn bæres frem af princippet om, at klimahandling ikke må gå ud over den økonomiske vækst, siger vi i Frie Grønne det modsatte. Væksten skal stoppes, forbruget skal ned for bestandigt, og vi er tvunget til at indse, at vi skal indrette vores samfund på en måde, så vi lever i balance med naturen og den planet, der er forudsætningen for alt liv.

Så derfor: Nej til udvidelse af Aarhus Havn. Nej til en fast Kattegatforbindelse og nej til flere hovedløse motorvejsprojekter.. Det er tid til at stå side om side med klima-aktivisterne og ikke med magteliten og anti-klimaaktivisterne.

 


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN