20. juli 2024

Nej tak til tørklædeforbud i folkeskolen

Kommissionen for “den glemte kvindekamp” foreslår et tørklædeforbud i folkeskolen baseret på holdninger og erfaringer, ikke på forskning, fakta og undersøgelser. Det er problematisk i en tid hvor mavefornemmelser dominerer i dansk politik. Ikke mindst når det kommer til udlændige- og integrationsdebatten.

Jeg kan slet ikke bære eller forstå, hvis endnu en diskriminerende lovgivning nu skal rettes direkte mod vores børn og unge. Og med hvilket formål? At træde på de unge minoritetskvinder, der hver dag skal overkomme mere end alle andre i samfundet, men som alligevel klarer sig fantastisk? Først skal de kæmpe mod racister, der hiver tørklædet af dem på gaden, og nu bliver det så foreslået, at staten skal hive tørklædet af dem i skolen.

Det er ikke tørklædet, der deler vores børn op – det er den diskrimination, de møder. Stop angrebene på minoritetsborgeres basale menneskerettigheder som de i øvrigt har krav på ifølge Grundloven.

Frie Grønne er af den overbevisning, at staten Danmark ikke skal udøve social kontrol gennem et forbud. Hvem skulle i øvrigt håndhæve at loven blev overholdt? Folkeskolen?

Til trods for manglende klar evidens for, at et forbud mindsker den sociale kontrol med muslimske piger, er Regeringen åbenbart klar til at støtte et forbud. Men undersøgelser fra andre europæiske lande viser, at et hovedtørklædeforbud kan skubbe en ikke ubetydelig del af de udsatte piger ud af skolerne og øge mistrivsel. I Frankrig stoppede 10-15% af de unge med at gå i skole efter et forbud. Er vi villige til det på baggrund af en kommissions mavefornemmelser?

Et forbud vil stride imod dansk grundlov og grundlæggende menneskerettigheder, idet det udgør klar religionsdiskrimination og forskelsbehandling. Hermed må det stå klokkeklart, at kommissionens primære formål er at statuere et symbolpolitisk eksempel overfor muslimer i Danmark, som endnu engang må trues på deres religionsfrihed.

Muslimske piger skal, på lige fod med alle andre, naturligvis have lov til selv at vælge deres påklædning uden indblanding fra politisk side eller tvang hjemmefra. I det påståede forsøg på at beskytte muslimske pige mod social kontrol er kommissionen ironisk nok selv med til at udøve deres egen form for politisk social kontrol overfor selvsamme piger ved at fratage dem muligheden for selvbestemmelse. Det er der ingen i Danmark, der bør støtte op om. I Frie Grønne siger vi klart og tydeligt fra over for den generelle forfølgelse af vores muslimske medborgere.

 

 

 

 

 

 


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN