21. juli 2024

Danmark er ikke et grønt foregangsland

Magtelitens store løgn. Sådan burde vi beskrive Danmarks klimapolitik og i det hele taget den debat, der kredser om klimaet herhjemme. For det er det, det er. En løgn.

”Danmark er et grønt foregangsland” – løgn. ”Danmark udleder ’kun’ 45 mio. ton CO2 om året” – løgn. ”Det udleder ikke ekstra CO2 at bygge motorveje for milliarder og broer over Limfjorden eller måske endda Kattegat” – løgn.

Og den største løgn af dem alle: ”Vi har en plan”.

De har ikke nogen plan. De er i gang med at lave en plan for at få lavet en plan, men den er heller ikke nærheden af at være tilstrækkelig. Og endnu vigtigere – den er heller ikke baseret på virkeligheden. For virkeligheden er, at Danmark udleder tættere på 60 mio. ton CO2 om året, end de 45 mio. ton, som vores magthavere bruger i deres beregninger. Og enhver kan regne ud, at der kommer en enorm ekstra CO2-regning, når vi bygger motorveje for mere end 60 mia. kr.

Hvad havde politikerne egentligt forestillet sig, at der kom til at ske med al den motorvej? Hvis de rent faktisk ender med at bygge den klima- og miljøkatastrofe, som Kattegatforbindelsen vil være, tror de så, den bliver tom for biler? For biler udleder CO2. Meget endda.

Men det er den virkelighed, magthaverne forsøger at bilde os ind. Og det er den virkelighed, de baserer deres planer på.

Danmark har brug for at bryde fri af fortællingen om, at vi allerede er et grønt foregangsland og derfor kan tillade os at læne os tilbage og pege fingre af andre lande. Se bare på havnebyggeriet i Århus – mere industri, flere kæmpestore krydstogtskibe, der i virkeligheden bare er flydende turistbyer, der bruger ekstra meget CO2 på at bevæge sig fra kyst til kyst. Hvordan skulle det nogensinde være foreneligt med en ambitiøs klimapolitik?

Vi skal den helt modsatte vej. Den vej, hvor de politiske planer og ambitioner tager udgangspunkt i den virkelighed, vi står i. Og hvor der ikke er noget, der bliver holdt skjult for offentligheden, fordi det ikke lige passer ind i politikernes fortælling om ambitiøs grøn handling, der for det meste dækker over, at de holder deres venner i det tunge erhvervsliv og storsvinende industrilandbrug fri for konsekvenserne af deres enorme udledninger.

For hvis vi bare fortsætter med at følge de ”planer”, vores politikere fremfører, har Danmark opbrugt sin andel af jordklodens samlede CO2-budget allerede i 2026. Altså om mindre end 4 år.

En rigtig plan tager udgangspunkt i rigtige beregninger, rigtige konsekvenser og den virkelighed, planen skal realiseres i. Derfor siger vi i Frie Grønne: Danmarks udledninger skal i nettonul i 2030 – fordi det er bidende nødvendigt for vores planet. Det betyder altså også nettonul for de udledninger, vores ekstreme overforbrug skaber i andre dele af verden, hvor de skal producere til vores overforbrug.

For mens magtelites store klimaløgn bæres frem af princippet om, at klimahandling ikke må gå ud over den økonomiske vækst, siger vi i Frie Grønne det modsatte. Væksten skal stoppes, forbruget skal ned for bestandigt, og vi er tvunget til at indse, at vi skal indrette vores samfund på en måde, så vi lever i harmoni med naturen og den planet, der er forudsætningen for alt liv.

På en død planet skaber man ingen økonomisk vækst.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN