21. juli 2024

Fingrene væk fra de studerendes SU!

Fingrene væk fra de studerendes SU ellers ødelægger vi den sociale mobilitet “Man fristes til at spørge de folketingspolitikere, der dengang stemte for reformen, om de ville tage en kandidatuddannelse uden SU”

Den 6. april i år kom reformkommissionen med sit forslag til at gøre SU til et lån for de kandidatstuderende. Regeringens tre støttepartier var hurtigt ude for at tage afstand fra forslaget, ligeledes gjorde uddannelsesministeren det samme.

Så tænker du sikkert, hvad er problemet så?

Hvis man er aktiv iagttager af dansk politik, vil man vide, at rød bloks ivrige reformparti nummer ét er Radikale Venstre. Hvorfor er det vigtigt at vide dette? Ja, ingen politiske partier ønsker at komme med dårlige nyheder før et kommende folketingsvalg.

Lad os få et kort resumé af, hvad der skete sidste gang på SU-området, da den røde blok havde flertallet i Folketinget: Uddannelsesministeren hed Morten Østergaard (Radikale Venstre), og han lavede en SU-reform, der betød, at der blev skåret ned i SU’en med to milliarder kroner. De penge skulle bidrage til samfundsøkonomien, fik vi fortalt.

Vi som samfund skal ikke svække den sociale mobilitet, men derimod styrke den og sørge for, at alle har lige muligheder i dette samfund for at kunne tage en kandidatuddannelse. De studerende bliver alt andet lige, når de får gjort deres uddannelse færdig, nettobidragsydere til vores fælles statskasse.

Jeg kan simpelthen ikke forstå, hvorfor man hos de radikale ikke skammer sig over sådan en reform. Hvordan kan man selv have modtaget SU til sin lange videregående uddannelse og så alligevel lave sådan en reform?

Man fristes til at spørge de folketingspolitikere, der dengang stemte for reformen, om de ville tage en kandidatuddannelse uden SU?

SU’en er med til at styrke den sociale mobilitet. De forældre, der er ufaglærte, kan undgå byrden af at tænke på, at det er dem, der skal betale for deres børns uddannelse, hvis de gerne vil uddanne sig til eksempelvis læge. Vi som samfund skal ikke svække den sociale mobilitet, men derimod styrke den og sørge for, at alle har lige muligheder i dette samfund for at kunne tage en kandidatuddannelse.

De studerende bliver alt andet lige, når de får gjort deres uddannelse færdig, nettobidragsydere til vores fælles statskasse. Derfor ligger det mig fjernt, at man ikke kan se den fremtidige gevinst ved at investere i de studerende på de videregående uddannelser.

Mit budskab er klart og tydeligt: Fingrene væk fra de studerendes SU!


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN