30. maj 2024

Værdig ældrepleje

Venstre går til valg på, at hvis vi som minimum vil bevare samme serviceniveau i fremtiden, som vi har i dag har til ældrepleje, skal vi opruste nu. Med et stigende antal ældre, og dermed flere med behov for pleje end i dag, er det tvingende nødvendigt at stoppe med at putte unødvendigt “flødeskum” i budgetterne. Det skal ud, hvis vi i fremtiden vil have råd til samme pleje i dag.

Vi har mange projekter, initiativer, udgifter og tiltag, og hvert år til budgetforhandlingerne kommer flere til, som vel da er søde, sjove, rare og sympatiske, men de er ikke stærkt nødvendige. Omsorg- og Sundhedsudvalget er underlagt at skulle overholde sit budget. Og udvalget er hårdt spændt for økonomisk. Flere ældre borgere og dermed en sandsynlighed for flere borgere med behov for pleje, indenfor det samme budget som hidtil, vil alt andet lige være en udfordring. Fremadrettet bliver udfordringer ikke just mindre med en stigende ældrebefolkning, hvis ikke området får tilført flere midler.

Helsingør Kommune er budgetteret helt op til det loft, vi som kommune må bruge på servicedrift. Dvs. vi ikke må budgettere med/bruge én krone mere uden risiko for sanktioner. Dette er uagtet om skatteprocenten bliver sænket, stiger eller forbliver den samme. Vi kan i Omsorg- og Sundhedsudvalget derfor ikke bare hæve servicen eller ændre kvalitetsstandarderne uden at have økonomisk råderum til det.

Én krone ekstra til området skal grundet servicedriftsloftet tages fra andre områder. Samme serviceniveau til flere ældre skal derfor finansieres af andre områder. Det er en politisk prioritering. Jeg er derfor glad for, at flere partier nu er ude at tale om værdig ældrepleje. Det må betyde, at flere partier end Venstre endelig har fået øjnene op for den tvingende nødvendighed, at vi ikke længere har råd til flødeskum i budgetterne. Ikke hvis vi i fremtiden vil bevare det samme serviceniveau på ældreområdet som i dag. Bliver vi derimod ved med at fylde budgetterne med flødeskum, vil Helsingør Kommunes pleje af vores ældre medborgere snart kun smage af sur fløde.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN