19. juni 2024

Hvad er det gode børneliv, når man er i børnehave?

– Jeg har besøgt Hadsten Naturbørnehave, som er en privat børnehave.

I samme øjeblik du træder ind i Hadsten Naturbørnehave, kan du bare mærke, at det her er et fedt sted at være barn og personale. På hjemmesiden, kan man læse, at ventelisten er lang. Det koster det samme, at gå i denne børnehave som i de kommunale. Det har bestyrelsen besluttet. Et flertal i Folketinget har besluttet, at private institutioner ikke må ”lave overskud”. Det har dog heller aldrig været ønsket i denne.

Man mærker lederens og bestyrelsesformandens store engagement med det samme og bestyrelsesformandens børn går endda ikke i børnehaven længere. Alene det adskiller sig meget fra de kommunale. Alle med børn har deltaget i forældremøder, hvor der skal findes og vælges forældrebestyrelser.

Stort set alle børn bliver passet af andre, på et tidspunkt, inden de begynder deres skolegang. De er ofte afsted i rigtig mange timer hver dag. De er vores guld og vores fremtid, så det er så vigtigt, at der drages omsorg for dem, at der er tid til nærvær og opmærksomhed på det enkelte barn. Når der er behov.

Personalet i en børnehave skal ikke bare træde til, når der lyder et højt, ”fææærrdiiigg” ude fra de små toiletter. De bruger også tid og planlægning, på at skabe de gode relationer mellem børnene, den gode leg, og den almindelige dannelse, når børnene er sammen med andre i samtale, gråd, leg, konflikter, glæde med mere.

I Danmarksdemokraterne ønsker vi, at forældrene får mulighed for at vælge imellem flere typer af institutioner, både private og offentlige. Ikke fordi vi nødvendigvis tror, at private vuggestuer og børnehaver er bedre end de kommunale, men fordi de kan noget forskelligt, lige så vel som 3 kommunale er forskellige, så vil vi gerne kunne tilbyde en større palet. Hvis man selv har haft børn i institution, så ved man godt, at personalet betyder så utrolig meget for den stemning og trivsel, der er på stedet. Alene ordet institution, bør man måske se på, det lyder ikke særlig rart.

Private børnehaver har ofte en mere engageret forældregruppe fordi der er tale om et tilvalg. Det kan skyldes, at den private har en speciel profil, måske er det en skovbørnehave. Måske er ideen til institutionen udsprunget af en god ide, blandt en gruppe af forældre, som så er drivkraften. Kommunale børnehaver har jo også forældrebestyrelser, men de jo underlagt en mængde retningslinjer som er ens for alle kommunens tilbud. For mange retningslinjer, kan kvæle kreativteten alle steder.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN