17. april 2024

Risiko: Din teledata offentliggjort på nettet

Alt din teledata bliver offentliggjort på internettet. Alle dine SMSer, opkald og lokationsdata; lagt til offentlig skue for alle og enhver på internettet af kriminelle.

Dét er heldigvis ikke realiteten (endnu), men du udsættes i dag for netop dén risiko. Dit privatliv og retssikkerhed krænkes gennem logningsbekendtgørelsen, som kræver at din teledata lagres af teleselskaberne. EU-domstole har flere gange dømt dette ulovligt.

Til daglig arbejder jeg indenfor IT-sikkerhed. Herfra ved jeg at ikke alle organisationer opfylder de mest basale IT-sikkerhedsforanstaltninger. Nogle mener endda, at medmindre et tilsyn har påtalt et problem, så prioriteres det ikke – selvom de er bevidst om den øgede it-sikkerhedsrisiko.

Så derfor bekymrer jeg mig for borgernes loggede teledata – er den sikker? Hvor svært vil det være, at tiltvinge sig adgang? Og hvad kan kriminelle mon bruge DIN teledata til? Data om hvor du befinder dig, hvem du ringer til og hvad du skriver i dine private SMSer til venner, familie, kæreste og arbejdsgiver.

Danskerne masseovervåges grundet logningsbekendtgørelsen, som kræver at teleselskaber skal logge teledata om ALLE danskere. Ikke kun dém, som formodentligt har gjort noget kriminelt – nej, alle og enhver. Dataen opsnappes og lagres i kæmpe databaser, som politiet kan få adgang til ved selv den mindste mistanke om de mindste forhold – ja selv forhold, som kun vil udløse en mindre bødestraf.

LA er netop udkommet med et retssikkerhedsudspil, opdelt i 9 punkter, som har til formål at styrke danskernes retssikkerhed. Og særligt punkt #8 er en vigtig mærkesag for mig:

“Vi vil ændre logningsbekendtgørelsen, så  teleselskaberne kun skal logge data, når politiet eller PET har en rimelig formodning om, at en person kan få en straf på seks års fængsel eller mere.”

Mange har sikkert oplevet at føle sig uretfærdigt behandlet af det offentlige – eller har hørt om en bekendt, som har oplevet at løbe hovedet mod muren i det offentlige. For mig, lader det til at myndigheder og politikere har frit spil til at begå urimeligheder og ulovligheder imod danskerne.

Og din mulighed for at klage er ofte ikke-eksisterende, når offentlige organisationer både skal vurdere og dømme sig selv. Når det kommer til digital overvågning, har den enkelte ikke engang et valg – vi overvåges i ét væk og udsættes dermed for unødig øget data-risici.

Derfor synes jeg at masseovervågningen af danskerne skal stoppes omgående. Så teleselskaber kun pålægges at logge teledata, når politiet eller PET har en rimelig formodning om, at en person kan få en straf på mindst 6 års fængsel.

Danmarks logning af teledata er i flere omgange blevet kendt ulovlig ved EU-domstolen – alligevel har regering på regering fortsat deres forbrydelse imod danskernes retssikkerhed og privatliv.

Logningsbekendtgørelsen må vi derfor have ændret hurtigst muligt – og netop dét vil være en særlig prioritet for mig, hvis jeg vælges ind i folketinget.

Har du før sagt; “Hvis du ikke har noget at skjule, så er overvågning ikke et problem” – så bør du nok gentænke dét, med dén viden om at din teledata – så snart den er lagret – samtidig vil være i risiko for at andre end ordensmagten får adgang til din private data.

Valget er snart – Valget er dit – Og forhåbentlig vil privatliv og retssikkerhed også igen være noget du kan kalde for ‘dit’.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN