17. april 2024

Kultur eller mad og varme?

Jeg er i dag med i JydskeVestkysten for at have sagt noget klogt.

Helt nøjagtigt er jeg citeret for at have været den eneste, i en valgdebat på Varde Bibliotek, som mente at vi ikke bør bruge flere penge på kulturen, midt i inflationen.

Ja faktisk udtalte jeg mig klogere end citatet – for jeg sagde faktisk at der skulle bruges færre penge på kultur. Ikke kun at der ikke skulle bruges flere.

Vi står midt i en rasende inflation. Den eneste vej ud af inflationen er ved at sænke det offentlige forbrug – medmindre vi ønsker en langvarig og hård inflation, som går særligt ud over dem der i forvejen har mindst.

Selvfølgelig må vi spare i det offentlige generelt og kulturen er et af de oplagte steder. Kultur er vigtigt, men det er unægteligt en luksus i forhold til mad på bordet og varme i radiatoren.

Den måde politikerne fordeler kulturstøtten på i dag, skaber ikke de optimale vilkår for at dansk kunst og kultur kan blomstre og berige danskernes liv.

Der gives for mange støttekroner til kunstnere, som ellers kunne klare sig på markedsvilkår og egenfinansieres. Og kan noget stå selv, så bør det – og da især i disse tider.

LA ønsker at målrette mere af kulturstøtten til de dygtigste kunstnere, så de kan udnytte støtten til at skabe endnu mere af den type kunst som vi alle betages af. Endnu mere af den kunst, som inspirerer os alle.

Samtidig skal vi skabe bedre rammer for talentfulde kunstnere, som endnu ikke har opnået den opmærksomhed de fortjener. Så de får et økonomisk skub til at blive spottet og skabe opmærksomhed om deres talent.

Generelt vil vi sænke kulturstøtten, men samtidig skabe bedre betingelser for privat kulturstøtte fra fonde, familier og privatpersoner. Dette vil vi gøre ved at sænke skatten for fonde, som støtter dansk kultur.

Samtidig vil vores skattepolitik give alle danskere flere penge mellem hænderne, så flere kan finde overskud til at støtte de kunstnere de hylder.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN