26. maj 2022

Faxe Kommune

Hvem skal betale? Fejlen ligger hos flertalsgruppen

Svar fra Camilla Meyer (Socialdemokratiet) pĂĽ debatindlĂŚg fra Lars Folmann vedr. Faxe kommunes underskud: Hvem skal betale.

Ansvaret for den fejl der er begüet i sommeren 2020, og som vi alle nu mü bøde for, ligger ubestrideligt pü flertalsgruppen og borgmesteren!

Jeg deler analysen som beskrevet af Lars Folmann. Men derfra holder vores enighed i denne sag nok heller ikke lĂŚngere.

Man kan med rette spørge: Hvem havde det overordnede politiske ansvar i sommeren 2020 hvor fejlen skete? Og hvem havde tillige pütaget sig det øverste administrative ansvar i sommeren 2020?

De der har og pütager sig det øverste ansvar, mü stü pü mül for det ansvar!

Ja – de fejl som vi er enige om er begĂĽet og som du beskriver fint, giver os store hovedbrud nu. Ja – de fejl blev ikke opdaget af ledelsen i økonomiafdelingen.

Men fejlene blev heller ikke opdaget ved kristisk reflektion og systematisk ledelsesopfølgning af de med ansvar omkring og over økonomiafdelingen.

Jeg oplever, at Lars Folmann er ved at løbe fra det politiske og administrative ansvar. Og dertil forsøger at tørre ansvaret af pü andre.

Det er ikke klĂŚdeligt at se pĂĽ, hvordan kommunens ansatte medarbejdere og ledere sĂŚttes i gabestokken.

Det er klart at økonomiafdelingen og ledelsen har ansvar for at udarbejde det budgetmateriale, som vi i byrüdet skal lÌgge politisk budget efter. Vi har hver vores opgave og ansvar. Det er vigtigt, at administrationens opgave gøres godt og rigtigt, fordi vi politisk prioriterer og beslutter budgettet efter de tal vi für forelagt.

Jeg har ikke det fulde overblik over forskellen mellem budget og regnskab i de sidste mange ür pü beskÌftigelsesomrüdet. Men jeg ved dog, at der ogsü tidligere har vÌret behov for budgetkorrektioner, men ALDRIG i den størrelsesorden som i 2021.
Det er indiskutabelt at beregningen for budget 2021 er størrelsesmÌssigt LANGT mere ved siden af end tidligere ür. Og langt mere ved siden af end det er acceptabelt.

Jeg mĂĽ ogsĂĽ konstatere, at økonomiafdelingen var presset og dertil skete fejlen i en tid hvor topledelsen i kommunen noget tid havde stĂĽet uden kommunaldirektør, og hvor borgmesteren valgte ikke at udpege en fungerende kommunaldirektør eller at konstituere en anden som kommunaldirektør. I stedet pĂĽtog borgmesteren (Ole Vive) sig kommunaldirektørens opgaver og ansvar selv – i en tid hvor byrĂĽdet ogsĂĽ var yderst splittet (jf. Økonomiudvalgets referater fx d. 4/3-20).

Jeg tĂŚnker, at manglen pĂĽ kommunaldirektør sidste sommer har medvirket til, at der ikke er blevet spurgt kritisk nok ind til den fagfaglige og økonomifaglig estimering af budgetmaterialet. Det lader ikke til at den øverst ansvarlige leder (borgmesteren) pĂĽ det pĂĽgĂŚldende tidspunkt havde tilstrĂŚkkeligt fokus pĂĽ økonomiafdelingen og – chefen – for sĂĽ var der sat noget igang og fejlen nok ikke sket.

Sü min analyse og konklusion er, at det ikke lader til at økonomiafdelingen og -chefen blev tilstrÌkkeligt understøttet til at trÌffe de rigtige økonomifaglige og fagfaglige valg, som vanligvis i Faxe som i andre kommuner bliver truffet i forbindelse med en budgetlÌgning.

PĂĽ det jeg har fĂĽet forelagt tolker jeg, at budgetmaterialet er ikke blevet sikkerhedsvurderet og tjekket tilstrĂŚkkeligt igennem.

Derfor er det i mine øjne for tyndt og ansvarsforflygtigelse bare at skyde nedad. Det er nemt at pege pĂĽ økonomiafdelingen og pĂĽ ĂŠn chef – men det egentlige ansvar ligger højere oppe! Borgmesteren, Ole Vive var, pĂĽ tidspunktet hvor fejlen skete, den øverst ansvarlige leder – bĂĽde politisk og administrativt. PUNKTUM!


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN