20. juli 2024

Vi har alle tiders chance for at vise, at vi kan udvikle de større landsbyer

Vi skal sikre at vores dejlige landsbyer fortsat kan udvikle sig. De seneste 2 år er det gået rimelig godt i landsbyerne. Fraflytningen er faktisk stoppet i de byer, der har skole og indkøb.

Det er vigtigt, at vi som politikere ikke sætter den udvikling over styr i et ensidigt fokus på flere penge til velfærd. For velfærd er også at kunne leve og bo udenfor de store byer – hvor arbejdsløsheden faktisk er lavere og sundheden ovenikøbet højere.

Særlig nu, hvor energikrisen risikerer at sætte den her gode udvikling over styr. Vi har allerede set de første købmænd lukke butikken i landsbyerne, fordi de ikke kan betale elregningen.
I Bording måtte Jes Aaby lukke bagerforretningen, fordi el-priserne hev tæppet væk på et tidspunkt, hvor man stadig kæmpede med eftervirkningerne efter corona og skadedyr. Og i Vestervig lukkede Rose simpelthen bare butikken, da El-regningen “overtog avancen”.

Af hensyn til vores velfungerende landsbyer og handelslivet, kunne en model være, at lave en “pakke” til lokale købmænd med små kundeunderlag, så de kan klare sig vinteren over. Det kunne fx være direkte tilskud til betaling af varmeregningen.

For lukker de, så viser fremtidsforsker Jesper Bo Jensens forskning, at så går det ud over byens udvikling.
Og omvendt har vi nu en mulighed for at sætte handling bag ordene og vise, at vi faktisk ønsker en balance på tværs af landet.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN