30. maj 2024

Nej Mette, Arne-Pensionen er ikke en forbedring af velfærden; det er tværtimod en bombe

I et debatindlæg fra 10. august skriver Mette Nielsen fra Viborg, Socialdemokratiet, at Arnepensionen med 39.900 tildelte pensioner er en forbedring af både velfærd og livskvalitet. Den 2. august skriver hun i et indlæg, at det er en bombe under vores velfærd, at vi mangler pædagoger og sygeplejersker.

Undskyld, men man tager sig altså til hovedet her.

Vi har allerede i år i sommerferien ikke kunne give hjemmehjælp til de gamle i rigtig mange kommuner. Og vi mangler folk på syghusene og i børnehaverne. – En af grundene er, at offentligt ansatte går tidligere på pension end privat ansatte. Og at rigtig mange af dem er gået på tidlig pension.

Hele 1,4 år tidligere går offentligt ansatte på pension i forhold til privatansatte. Det svarer til 16.000 mand.

I det private er man lykkedes med at få folk til at blive længere. Men vi kager rundt som arbejdsgivere i det offentlige med den effekt, at vores børn, syge og ældre ikke kan få hjælp. Og det er altså ikke godt nok.
Arnepensionen har også fået mange offentlig ansatte til at gå. Alene 5.000 har fået Arnepension via a-kasser med SOSU, Pædagoger og sygeplejersker. Læg dertil et stort antal offentligt ansatte fra 3F, HK og Funktionærernes og tjenestemændenes a-kasse. Faktisk er hele 2.847 funktionærer og tjenestemænd gået på Arnepension – ikke just nedslidte og hårdtarbejdende murer…

En af de grupper, der går aller tidligst på pension, er pædagogerne. Og det kan jeg godt forstå. De har en lav løn, der ikke står mål med deres uddannelse. Rigtig mange kan ikke komme på fuld tid. Og så har de en god pensionsordning. Hvorfor så blive?

De offentligt ansatte har nogle ret gode pensionsordninger, der kan komme tidligt til udbetaling. Og mange har en indbetaling til pensionen på hele 16,4% af lønnen.
I stedet for at gøre det attraktivt for SOSU’er og pædagoger at arbejde, så gør vi det attraktivt for dem at gå på pension. – Det skal vendes om. Der skal da være en mærkbar gevinst ved at arbejde. Det kunne man fx klare ved at fritage seniorer for at betale arbejdsmarkedsbidrag af deres lønindkomst. Og lave nogle meget attraktive seniorordninger.

Jeg har det også sådan, at hvis folk absolut VIL have, at vi skal have en ret til tidlig pension i Danmark – og det har vi altså givet 39.000 i følge Mette Nielsen – Så skal de altså flette næbbet, når de brokker sig over, at ældre ikke kan få hjemmehjælp, at tømreren ikke har tid til at lappe taget, eller når der mangler pædagoger i børnehaven. Man kan ikke både blæse og have mel i munden.

Til orientering viser en tidligere KL-analyse, at der i 2030 kan være et underskud på 90.000 medarbejdere, hvis det offentlige fortsat skal yde samme serviceniveau som i dag, og det private fortsætter væksten. Så problemet bliver kun større.
Vi er nødt til at trække i arbejdstøjet! Og så skal vi stoppe med at fejre den Arnepension.

DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN