19. juni 2024

Nej, inflation klares ikke med gave-checks

I JP Viborg skriver Mette Nielsen fra Socialdemokratiet, at Regeringen på en klog måde prøver at håndtere inflationen ved at afsætte 2 mia. kr. i inflations-hjælp til dem, der har mindst.

I samme indlæg fremhæver Mette den konservative politik som benzin på inflations-bålet.

Udover at være folketingskandidat for C, har jeg også en kandidatgrad i nationaløkonomi.

Og jeg kan oplyse, at Regeringens gave-politik netop er benzin på inflations-bålet, hvis staten ikke samtidig spænder livremmen ind. Og det gør man netop ikke i Regeringens finanslovsforslag. Her pumper man bare flere penge ud i samfundet. Og det driver priserne op.

Høj inflation er gift for et samfund. Pengene bliver mindre værd, folk mister købekraft, efterspørgslen falder og det samme vil beskæftigelsen gøre. Folk vil kræve mere i løn og stigning i overførsler, fordi lønnen bliver mindre værd. Og det i sig selv presser priserne op. Og endelig må vi forvente, at renterne vil stige. Og så rammer en krise.

Politisk har Regeringen tømt kassen i opgangstid og sendt folk på pension i en tid med mangel på arbejdskraft. Der vil derfor ikke være så mange småkager at dele ud af i den krise, vi kan forvente at se ind i. Og det bør bekymre. Særlig bør det bekymre, at der ikke ligger nogen reel strategi for, hvad man ønsker at gøre centralt fra.

I øjeblikket er særlig børnefamilier, enlige og pensionister hårdt ramt. En måde at bremse inflationen og lette tilværelsen for trængte danskere – ville være at sænke skatter og afgifter på fx el, varme og benzin, som vi har brug for til at kunne komme på arbejde. Og at staten tilsvarende sætter tæring efter næring og spænder livremmen ind.

Derved vil folk kunne betale sine regninger. Mens den samlede efterspørgsel holdes i ro. – Og det vil være den konservative tilgang.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN