30. maj 2024

Bolig: De unge skal ikke bo på Rådhuspladsen – deres børn skal vokse op her

Mit første hus var på 80 kvm og lå i en lille jysk landsby. Det var billigt pga. størrelse og stand, og vi lånte hver en krone i banken til udbetalingen. For det kunne man dengang.

I dag vil Venstre give en økonomisk håndsrækning til dem, der vil spare op til sit første hjem. Fordi 7 ud af 10 helst vil bo i ejerbolig. Og fordi, det er rasende dyrt at købe hus eller lejlighed.

Sympatisk men ærgerligt. Ærgerligt, fordi vi som politikere efterhånden jagter rundt for at give vælgerne gevinster, så de kan følge deres dømme i stedet for at løse samfundets problemer; Arnepensioner og fradrag til gengæld for en stemme?

I Vestjyllands storkreds har Boligsiden hele 2.700 helårsboliger under 2 mio. kr. til salg – heraf 50% til under 1 mio. kr. I vores landsdel er problemet ikke, at huse og lejligheder er dyre. Problemet er, at de unge flytter.

I 30 år har vi flyttet alt fra uddannelser til offentlige arbejdspladser og sundhed. Staten har siden 90’erne brugt mere 1/3 af midlerne til byfornyelse i KBH. Og statens penge til kultur prioriteres også til KBH. Det er en så ulig brug af pengene, at udviklingen og de unge helt naturligt flytter. Og hos os mangler vi derfor flere hænder end resten af landet. – Imens stikker huspriserne i KBH og Aarhus helt af.

Det virkelige problem er derfor ikke, at unge ikke har råd til at købe et hus. Problemet er, at de ikke bor, hvor det er til at komme til for penge. Og det er et problem oveni, at kreditforeningerne er kede af at låne til huskøb i landsbyerne. Derfor skal vi heller ikke give gaver til de unge for at spare op. Vi skal gøre det muligt for dem at vælge et liv uden for KBH og Aarhus.

Situationen i dag er politisk skabt. Og løsningen er derfor ikke at pumpe flere penge i boligkøb til gavn for Aarhus og KBH.

Der er masser af ting, vi kan gøre for at løse det egentlige problem. Vi kunne fx starte med at bruge statens (vores alle sammens) penge mere geografisk lige. Motivere kreditforeningerne endnu mere udlån i landsbyerne. Lave attraktive uddannelser udenfor de 4 store byer. Og omlægge ejendomsskatten til en provenu-skat. Læg selv til på listen.

En lille slutbemærkning er, at vi samfundsøkonomisk heller ikke har et problem med, at folk ikke sparer op. Faktisk sparer danskerne mere op end andre europæere og har en førsteplads i EU hvad formue angår. Af hensyn til den samlede økonomi i landet er det derfor heller ikke fornuftigt at motivere til mere opsparing. – Just saying…


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN