30. maj 2024

Næstved skal op i turisme-gear

Næstved kommune rummer virkelig mange dejlige muligheder både for os, der bor her, og for turister, der lægger vejen forbi.

Og turisme bør være en endnu større del af beskæftigelsen og erhvervsindtægterne i Næstved. Det kræver et positivt og forstærket fokus på alle de herligheder, som vi i Sjællands geografisk største kommune byder på. Og lur mig om ikke en forstærket turismeindsats også vil have en positiv afsmitning på tilflytningen til kommunen, så en øget investering i turismeindsatsen kan vise sig at give dobbelt gevinst.

De nyeste tal fra VisitDenmark viser, at potentialet er til stede. I juli udkom analysen ”Turismens økonomiske betydning i Danmark 2019”. Heraf fremgår det, at turismeindtjeningen kun er steget marginalt i Næstved fra 2017 til 2019, og at vi har en relativ høj andel af ”endagsrejsende”. Kan vi konvertere en del af disse endagsturister til flerdagesturister, vil vi få en stor fremgang i turismeomsætningen og beskæftigelsen.

Det er ikke kun de gængse turismeerhverv, der vil opleve fremgangen. Analysen viser, at turisternes forbrug kan mærkes uden for hoteller, kroer, camping m.v. Fx lægger turisterne ca. 18% af deres penge i den lokale detailhandel og 28% hos restauranter. For hver ekstra mio. kr., turisterne lægger, skaber det ca. 1 job og samlede skatteindtægter på over 300.000 kr. Der er altså rigtig gode grunde til en forstærket turismeindsats. Måske særligt nu, hvor turismen har været hårdt ramt af covid-19.

Det behøver ikke at være raketvidenskab, men det kræver en fokuseret indsats og investering.

For det første skal vi blive endnu bedre til at vise hele paletten tilbud i kommunen. Alt skal støves af og sættes frem på den virtuelle købmandshylde, så turisterne kan se, at Næstved ikke ”bare” er en endagstur til BonBon-Land. Vi skal vise alle de gode institutioner, private aktører og naturperler, som vi har: Holmegård Værk, fantastiske strande, Dansk Rakkerpak og Faster Cool, børnekultur, Rønnebæksholm, gadeteater, gavlmalerier, gode restauranter, gourmet-producenter, sommerhusområder, Bed & Breakfasts, hoteller, skove, Klatrecentralen, røgerier, Gavnø m.v.. Og alle aktørerne skal blive bedre til at henvise til hinanden. De er ikke konkurrenter, men kan i fællesskab trække endnu flere turister til.
Og så skal vi turde at præsentere de spændende ting i vores nabokommuner – med den bagtanke at turisterne selvfølgelig skal lade Næstved være deres udgangspunkt for at opleve Skovtårnet, Knuthenborg, PanzerMuseum East, Faxe Kalkbrud m.v. Vi skal altså præsentere Næstved som det bedste udgangspunkt for at se og opleve Sydsjælland. Det kræver en langt stærkere og mere fokuseret indsats i samarbejdet SydkystDanmark og VisitDenmark, hvor vi skal placere os som en stærk medspiller, så vi også kan nå bredt ud nationalt og internationalt. Det kan vi ikke selv løfte, men vi skal sikre os stærkere fodfæste i de organisationer, der har musklerne.

Turisme er i den grad også erhvervspolitik og tilflytterpolitik. Og det er emner, som jeg vil kæmpe hårdt for i Næstved Byråd, hvis jeg bliver valgt ind.

Anders Gjesing
Byrådskandidat, Soc.dem.
Klosterlunden 6, Næstved

Anders Gjesing
Byrådskandidat Anders Gjesing

DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN