27. december 2024

Energikrisen må ikke blive en landdistriktskrise

Med de eksploderende kriser vil mange af os desværre se, at den lokale bager, slagter og dagligvarebutik lukker. I de byer, hvor der både er plads til en Netto, Aldi og Kvickly gør det måske mindre ondt. Men i de byer som f.eks Blans, Ravsted eller Højer, hvor den lokale Min Købmand, Dagli’Brugsen eller Let-Køb er den eneste lokale dagligvarebutik, har det en kæmpe betydning.

Der er mange forskelle på land og by i Danmark. Vi har en kedelig historik om, at økonomiske kriser rammer landdistrikter og områderne uden for de store byer hårdere end større byer. Sønderborg havde stadig 10 pct. færre arbejdspladser efter finanskrisen end inden finanskrisen ifølge en analyse fra Vive. Og samtidig er antallet af dagligvarebutikkerne i byer med mindre end 1000 indbyggere halveret fra 2009 til 2019.

Vi skal ikke endnu engang tillade, at det bliver landdistrikterne som betaler prisen for krisen. Vi skal turde sige, at der nogen steder skal sikre en særlig hjælp, hvorimod andre steder godt kan klare sig med en mindre mulighed, når man allerede har 4, 5 eller 6 i forvejen. Derfor skal vi prioritere, at lukningstruede butikker i områder, hvor der ikke findes andre alternativer kan få direkte økonomisk hjælp, så der forsat er mulighed for at bo, arbejde og handle i hele Danmark.

Det er kun sund fornuft, at vi tør prioritere hjælp til Højer over Høje Taastrup og Fynshav over Frederiksberg.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN