5. januar 2025

Børnefattigdom i Nordsjælland

Der er over 55.000 børn i Danmark, som lever og vokser op i fattigdom. Heraf er 3280 børn fra Nordsjælland. Det viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik.

Bag statistikken er rigtige børn, som hver især får en opvækst og et børneliv præget af fattigdom. Det påvirker både barnets trivsel og begrænser det enkeltes muligheder.

Når man vokser op i fattigdom, bliver det sværere at blive en del af fællesskaberne. Det kunne være SFO’en eller fodboldklubben, som bliver fravalgt på grund af familiens trænge økonomi. I juletiden, som for de fleste indebærer hygge og samvær, så vil børnene fra fattige familier aldrig rigtig mærke glæden. Tværtimod vil december måned ofte medføre en snurrende og voksende knude i maven, der kun vokser og vokser frem mod juleaften.

Udover de konsekvenser, som børnene oplever her og nu, trækker børnefattigdommen også negative spor op gennem hele livet. Vi ser nemlig, at de klarer sig dårligere i livet som voksne. Det kan være i form af kortere eller ingen uddannelse, dårligere sundhed, og at de oftere kommer til at stå uden for arbejdsmarkedet.

Selvom det er helt uforståeligt, at vi overhovedet har børnefattigdom, må omfanget desværre forventes at stige som følge af inflationskrisen – og i særdeleshed efter, at Socialdemokraterne for nylig drejede mod højre og svigtede børnene ved ikke at ville forlænge det midlertidige børnetilskud.

Jeg kan godt forstå, hvis familierne og de over 3000 fattige børn i Nordsjælland lige nu føler sig pressede. For det er ikke så mærkeligt, at familier, der i forvejen lever på økonomisk lavblus, føler sig udsatte lige nu.

Nye tal viser, at en gennemsnitlig børnefamilie skal bruge hele 30.000 kroner ekstra om året for at holde fast i levestandarden på grund af de stigende priser, samtidig med at de står nu til at miste op til 2000 kr. om måneden fordi Socialdemokraterne har vendt dem ryggen. Og jeg håber, at Socialdemokraterne, som blev største parti i Nordsjælland til folketingsvalget, vil være med til at presse deres partitop til at åbne øjnene for virkeligheden.

Det er nemlig et politisk valg, om vi ønsker et opgør med børnefattigdom. Og der er mange steder, vi kan tage fat både nationalt og rundt om lokalt i kommunerne. Fattige familier skal have et ordentligt livsgrundlag, og det besluttes af politikerne på Christiansborg. Men ulighed og fattigdom handler også om alt fra, hvordan vi forebygger ulighed i sundhed, skaber en mere retfærdig og inkluderende boligpolitik, og hvordan vi kommer økonomiske, sociale og kulturelle barrierer i skolen til livs. Det handler om forebyggelse, så flere får tilknytning til arbejdsmarkedet og en uddannelse, og at vi griber dem, der falder, så alle har et økonomisk råderum. Vi kan og skal forebygge fattigdom og de spor, de sætter helt ind i voksenlivet.

 

Christoffer Emil Jexen, byrådsmedlem Rudersdal, Enhedslisten


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN