25. juli 2024

En bombe tikker under velfærden

Ansøgertallene til velfærdsuddannelserne er igen ramt af fald, og det selvom at det samlede ansøgertal til de videregående uddannelser samlet set steg. Det er dybt bekymrende.

Og det bliver bestemt ikke bedre hvis vi ser på tallene over de seneste tre år. Her er samtlige velfærdsuddannelser nemlig gået tilbage med næsten 25 procent og værst er det for sygeplejerske- og pædagoguddannelsen, som topper med fald på henholdsvis 28- og 26 procent.

Det mest tragiske er dog, at det egentlig ikke er nogen overraskelse at det forholder sig sådan – for det er efterhånden hverdag at sygeplejersker og pædagoger råber op, og advarer om udviklingen. Og de unge; de ser det, hører det og ved det. De vælger en anden karrierevej. Således står vi med et strukturelt problem, som er blevet skabt efter mange års nedskæringer – nedskæringer som har udmagret velfærden og arbejdsvilkårene.

Men vi har jo behov for flere dygtige sygeplejersker, pædagoger, SOSU-assistenter, lærere, socialrådgivere og mange andre i velfærden, både nu – og i fremtiden.

Og vi står med et valg – et politisk valg.

Vil vi bryde den onde spiral og fremtidssikre grundlaget for vores velfærdssamfund? Eller skal det opgives til fordel for skattelettelser til dem der i forvejen har mest?

I Enhedslisten er vi ikke i tvivl om, at vi skal investere i vores fællesskab – og vi er klar til at handle resolut. De mennesker der knokler i velfærdsfagene skal have et mærkbart lønløft. For det starter med lønnen. Herefter skal følges op af massive investeringer i uddannelse og bedre arbejdsvilkår.

Vi kan og skal demontere bomben som lige nu tikker under vores velfærdssamfund.

Christoffer Emil Jexen, Folketingskandidat og medlem af Enhedslistens Hovedbestyrelse


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN