27. december 2024

Grøn omstilling skal styrke landbruget

Det danske landbrug producerer verdens bedste fødevarer, og det skal vi være stolte af. Fødevaresektoren eksporterer for omkring 170 milliarder kroner årligt og sikrer beskæftigelse til 190.000 personer. Derfor er der meget, vi skal passe godt på, når vi fra politisk hold ønsker at sætte krav til den grønne omstilling af landbruget.

Der er for tiden stor debat om landbrugets rolle i den grønne omstilling, og om man evt. skal indføre en CO2-afgift, som man har gjort i industrien. Der er dog væsentlige forskelle mellem de to sektorer: En CO2-afgift i industrien er nyttig, da den skaber incitament til at udskifte maskiner på kul og olie til maskiner på f.eks. grøn strøm. Så simpelt er det ikke i landbruget – man kan hverken elektrificere en ko eller forhindre den i at bøvse.

Derfor er Venstres holdning også klar: landbruget skal selvfølgelig bidrage til den grønne omstilling, men det skal gøres klogt. Det gavner hverken klimaet eller dansk økonomi, hvis vi beskatter landbruget så højt, at arbejdspladser og CO2-udledninger flytter til udlandet.

Vi afventer i øjeblikket en ekspertgruppes model for, hvordan en CO2-afgift for landbruget bedst kan skrues sammen. Den grønne omstilling er vigtig, men den må ikke skade landbruget. For også i fremtiden har vi brug for gode, danske fødevarer. Venstre foreslår derfor også, at provenuet fra en eventuel CO2-afgift skal føres tilbage til landbruget, ligesom vi i vores 2030-plan prioriterer 15 milliarder til forskning og udvikling.

Den grønne omstilling må ikke blive til en afvikling af landbruget. Vi skal snarere se den grønne omstilling som en unik mulighed for at skabe nye arbejdspladser og sætte skub i den danske økonomi. Vi har god grund til at være stolte af det danske landbrug, som allerede er godt i gang med den grønne omstilling. Men vi tror på, at potentialet er større.

 


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN