26. maj 2022

Viborg Kommune

Udvikling i hele kommunen

Da byrüdet trak i arbejdstøjet 1. januar 2018, var et nyt udvalg at finde, nemlig Landdistriktsudvalget.

Jeg har haft fornøjelsen af at sidde i det udvalg, sammen med 6 virkelig engagerede kolleger og jeg synes vi er nüet langt. Inden kommunalvalget i 2017 var et af de store temaer balancen mellem land og by. Blev pengene brugt rigtig eller fik Viborg By for stor fokus og landsbyerne for lidt.

Der var endda et forslag om formelt at ĂŚndre navnet fra ByrĂĽd til kommunalbestyrelse, for signalvĂŚrdiens skyld!

Denne diskussion virker unødvendig i denne valgkamp.

I landdistriktsudvalget har vi (pü trods af en lang periode med onlinemøder grundet Covid-19) besøgt en lang rÌkke af kommunens 92 landsbyer og haft utallige gode dialoger med borgerne i lokalsamfundene. En direkte dialog mellem politikere og borgere har givet os i udvalget en stor indsigt i hvad der sker og hvilke udfordringer der kan vÌre.

Det skal siges at der er utrolig stor forskel på vores landsbyer, man kan ikke bare sætte lighedstegn mellem to byer, fordi de er lige store eller ligger i sammen ende af kommunen – det er meget mere nuanceret end det og kræver dialog.

Vi har pü baggrund af disse inputs, udarbejdet forskellige vÌrktøjer de enkelte omrüder kan benytte efter behov. F.eks. de lokale udviklingsplaner, hvor borgerne i en by, sammen nedfÌlder og prioriterer ønsker, büde af fysisk karakter, som nye boligomrüder eller renovering af det lokale torv, men ogsü det daglige liv i byen. Et arbejde hvor foreningerne, lokale erhvervsdrivende og private med stor succes har budt ind.

Ligeledes er der sat nogle koncepter sammen, nogle i rigtig godt samarbejde med de frivillige i Vibland (Viborg Landsbyssammenslutning). Et eksempel er landsbypedellerne, hvor lokale der har tid og lyst gür sammen og holder nogle af landsbyernes grønne arealer. Dette har givet büde stor glÌde og sammenhold.

 

Vi har fejret ĂĽrets lokalomrĂĽde og landdistrikternes ildsjĂŚl, ligesom en ĂĽrlig landdistrikts konference er blevet en tradition.

Derfor er det min oplevelse, at der er et rigtig fint fokus på både land og by. Der er en stor forståelse for at fundamentet for udvikling i landsbyerne er udvikling i Viborg By – nogle ting sker i Viborg og andre ting i oplandet.

En anden ting, der ogsü er blevet bekrÌftet, er den energi der er hos lokale ildsjÌle. Nür der er startet projekter i landsbyerne, har de i meget høj grad indeholdt büde mange frivillige arbejdstimer og egenfinansiering.

Der er stadig muligheder vi ikke har nüet at afsøge, ideer der skal forÌdles og omrüder der skal besøges.

Derfor er det mit ønske, at vi ogsü efter valget har et landdistriktsudvalg, der sikrer den direkte dialog og lette adgang til politikerne for alle borgere i kommunen.

MĂĽske endda i en konstellation med et endnu tĂŚttere samarbejde med frivillige krĂŚfter.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN