26. maj 2022

Randers Kommune

Et bredt budgetforlig er sundt for vores lokaldemokrati

Det er sundt for vores lokaldemokrati, og godt for hele kommunen, at vi i Randers i ür gik sammen i et bredt budgetforlig. Efter at have kÌmpet med og mod argumenter, filet pü idealerne og regnet frem og tilbage, gik vi 28 ud af 31 først pü natten sammen i et forlig, hvor vi er enige om fordelingen af pengene. Og samtidig enige om en bred mÌngde af fokusomrüder og hensigter for de kommende ür.

PĂĽ sundhedsomrĂĽdet er der blandt andet afsat flere midler til at mindske ventetiden pĂĽ psykologhjĂŚlp til unge, samt til afvikling af ventelisten til indsatsen for overvĂŚgtige børn. Efter corona har de unge det ekstra svĂŚrt, og vi kan ikke vĂŚre bekendt at have mellem 8 og 12 ugers ventetid til et tilbud, der forhĂĽbentlig kan hindre, at den unge helt mister fodfĂŚstet, – og hvor den unge guides videre til andre tilbud, hvis samtalerne ikke rĂŚkker. Ligeledes har vi tidligere haft mange mĂĽneders ventetid til tilbuddet for overvĂŚgtige børn, og det er uanstĂŚndigt, nĂĽr man tĂŚnker pĂĽ de mange, ogsĂĽ livsvarende, psykiske og fysiske udfordringer børnene kan blive ramt af. 

Et tredje vigtigt indsatsomrüde ang. børn og unge i svÌre livssituationer er børn ramt af sorg, og her er der heldigvis afsat midler til at supplere og dermed styrke den eksisterende indsats.

Der eksisterer i ĂĽr og i 2022 en pulje for Sundhedsfremme og forebyggelse, som vi nu viderefører i 2023. I Randers Kommune har vi forholdsvis store sundhedsudfordringer, og det er isĂŚr pĂĽ omrĂĽder som rygning, kost, overvĂŚgt og mental sundhed, og sĂĽ har vi et stort antal borgere, der har kroniske lidelser. Derfor er vi naturligvis nødt til at afsĂŚtte midler til at ĂŚndre tendensen, – men det er svĂŚrt at ĂŚndre vores vaner, og fĂĽ os til at gøre det, der er sundhedsmĂŚssigt bedst for os selv. Derfor er vi nødt til at prøve os frem, og her er en pulje, som udvalget kan disponere over, vigtig. Den aktuelle pulje for 2021 er blandt andet blevet disponeret til et projekt, der skal fĂĽ unge til at gĂĽ til tandlĂŚge, samt til et forløb til at hjĂŚlpe de borgere, der har svĂŚrt ved at lĂŚse, forstĂĽ, og anvende viden om sundhed til deres eget bedste. Hele 25 % af borgere med kroniske sygdomme i Randers Kommune har denne udfordring. Det er et spĂŚndende projekt, der forhĂĽbentligt kan rykke noget ved uligheden i sundhed. Men det er vigtigt, at vi lĂŚrer af hvert eneste projekt, og søger at finde de modeller for forebyggelse, der kan skabe vedvarende forbedringer af forskellige gruppers sundhed. Vi er nødt til at gøre noget markant for at ĂŚndre vores sundhedsprofil i en noget mere positiv retning, – og her er blandt andet den tidlige indsats, og heriblandt de minimumsnormeringer vi netop har vedtaget pĂĽ daginstitutionsomrĂĽdet, essentielt.

Jeg glÌder mig til at udmønte budgetforligets tiltag pü sundhedsomrüdet de kommende ür.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN