15. april 2024

Frie Grønne folketingskandidat: indfør automatisk statsborgerskab ved fødsel og efter syv års lovligt ophold

I søndags fejrede vi alle dem, der fik statsborgerskab i 2021. Det var en demokratisk festdag, hvor vi hyldede de af vores medborgere, som endelig fuldbyrdet bliver en del af vores samfund ved at få de samme rettigheder på lige fod med alle andre danske statsborgere.

Men den årlige tradition er også en alvorlig påmindelse om, at alt for mange mennesker står uden for demokratiet.

For sandheden er, at vejen til statsborgerskab er alt for lang og besværlig for alt for mange mennesker, som selv efter flere års ophold og arbejde i Danmark, har begrænsede muligheder for at opnå permanent opholdstilladelse og statsborgerskab og dermed udelukkes fra at have de samme muligheder og rettigheder som andre borgere i det land man bor og lever i.

Jeg har mødt mange mennesker, som er optaget af at tage del i demokratiet. En af dem er 58-årige Arben Kala fra Tingbjerg. Han arbejder som rengøringsmedhjælper i psykiatrien, hvor han gør rent på hospitalerne. Han ønsker at tage aktiv del i samfundet, men kan ikke stemme til folketingsvalget. Dette til trods for, at han har boet i Danmark i 35 år, har lært sproget og har arbejdet hele sit liv.

Hvordan kan vi stille krav om aktivt medborgerskab, når vi samtidig begrænser og besværliggør muligheden for at tage del i demokratiet for en stor gruppe mennesker, og dermed skaber et demokratisk A- og et B-hold?

Der er 614.000 indvandrere i Danmark. Af dem har kun 150.000 statsborgerskab. Altså under hver fjerde. Derudover er der 193.000 efterkommere – altså borgere, der er født og opvokset i Danmark – hvoraf hele 67.000 ikke har statsborgerskab, dvs. knap hver tredje har statsborgerskab.

Alt i alt, er det tæt på hver tiende borger i Danmark, der ikke har statsborgerskab og som ikke må stemme til folketingsvalget.

Vi taler om herboende mennesker, som alle har en vigtig funktion for vores hverdag og for sammenhængskraften i vores samfund. Om min datters pædagog, om læreren, sosu-hjælperen, rengøringsmedhjælperen, buschaufføren, pizzabageren og alle dem, der hver eneste dag står op, går på arbejde, betaler skat og knokler og bidrager til, at ikke kun mit liv men vores alles liv kan fungere.

De står alle sammen uden for demokratiet og fællesskabet fordi de danske regler for tildeling af statsborgerskab over en årrække er blevet strammet så meget, at de skal vente i årevis for at kunne søge, og ofte forgæves fordi kravene er så høje, at de næsten er umulige at opfylde.

I Frie Grønne mener vi, at det er en demokratisk falliterklæring og et samfundsproblem, når et voksende antal borgere, som har boet i Danmark i mange år – heraf mange født og opvokset her – IKKE har de samme fundamentale rettigheder som andre medlemmer af samfundet.

Derfor foreslår vi bl.a. automatisk statsborgerskab til alle, der er født i Danmark og for indvandrere efter syv års lovligt ophold i Danmark.

Det vil styrke demokratiet, retssikkerheden og inklusionen i fællesskabet.

Tillykke med statsborgerskabet til alle vores nye medborgere. Må statsborgerskabsdagen give den anerkendelse I alle fortjener og være med til at give jer følelsen af at være velkommen og hører til i Danmark.

 

Rajesh Holmen, folketingskandidat

Københavns Storkreds, Frie Grønne

Facebook / Instagram / LinkedIn / TikTok / Twitter


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN