8. oktober 2024

Udvikling i hele kommunen

Da byrådet trak i arbejdstøjet 1. januar 2018, var et nyt udvalg at finde, nemlig Landdistriktsudvalget.

Jeg har haft fornøjelsen af at sidde i det udvalg, sammen med 6 virkelig engagerede kolleger og jeg synes vi er nået langt. Inden kommunalvalget i 2017 var et af de store temaer balancen mellem land og by. Blev pengene brugt rigtig eller fik Viborg By for stor fokus og landsbyerne for lidt.

Der var endda et forslag om formelt at ændre navnet fra Byråd til kommunalbestyrelse, for signalværdiens skyld!

Denne diskussion virker unødvendig i denne valgkamp.

I landdistriktsudvalget har vi (på trods af en lang periode med onlinemøder grundet Covid-19) besøgt en lang række af kommunens 92 landsbyer og haft utallige gode dialoger med borgerne i lokalsamfundene. En direkte dialog mellem politikere og borgere har givet os i udvalget en stor indsigt i hvad der sker og hvilke udfordringer der kan være.

Det skal siges at der er utrolig stor forskel på vores landsbyer, man kan ikke bare sætte lighedstegn mellem to byer, fordi de er lige store eller ligger i sammen ende af kommunen – det er meget mere nuanceret end det og kræver dialog.

Vi har på baggrund af disse inputs, udarbejdet forskellige værktøjer de enkelte områder kan benytte efter behov. F.eks. de lokale udviklingsplaner, hvor borgerne i en by, sammen nedfælder og prioriterer ønsker, både af fysisk karakter, som nye boligområder eller renovering af det lokale torv, men også det daglige liv i byen. Et arbejde hvor foreningerne, lokale erhvervsdrivende og private med stor succes har budt ind.

Ligeledes er der sat nogle koncepter sammen, nogle i rigtig godt samarbejde med de frivillige i Vibland (Viborg Landsbyssammenslutning). Et eksempel er landsbypedellerne, hvor lokale der har tid og lyst går sammen og holder nogle af landsbyernes grønne arealer. Dette har givet både stor glæde og sammenhold.

 

Vi har fejret årets lokalområde og landdistrikternes ildsjæl, ligesom en årlig landdistrikts konference er blevet en tradition.

Derfor er det min oplevelse, at der er et rigtig fint fokus på både land og by. Der er en stor forståelse for at fundamentet for udvikling i landsbyerne er udvikling i Viborg By – nogle ting sker i Viborg og andre ting i oplandet.

En anden ting, der også er blevet bekræftet, er den energi der er hos lokale ildsjæle. Når der er startet projekter i landsbyerne, har de i meget høj grad indeholdt både mange frivillige arbejdstimer og egenfinansiering.

Der er stadig muligheder vi ikke har nået at afsøge, ideer der skal forædles og områder der skal besøges.

Derfor er det mit ønske, at vi også efter valget har et landdistriktsudvalg, der sikrer den direkte dialog og lette adgang til politikerne for alle borgere i kommunen.

Måske endda i en konstellation med et endnu tættere samarbejde med frivillige kræfter.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN