15. april 2024

Frit valg til fødende deler kvinder i A og B hold

Frit valg til danskerne. Frit valg til børnene, frit valg til de ældre og frit valg til de fødende. Det kan i første omgang lyder meget tillokkende. Men det kommer til at få fatale konsekvenser for vores velfærdssamfund. Det øjeblik vi flytter alle de ressourcestærke og ukomplicerede sager fra det offentlige, så står vi tilbage med alle de borgere, der kræver ekstra hjælp, understøttelse og ressourcer. Det kan vores velfærdssystem ikke holde til.

Når Inger Støjberg (Æ)  siger, at gravide kvinder, der forventes at føde ukompliceret, skal have mulighed for at vælge et privat alternativ. Så siger hun samtidig, at det offentlige skal stå tilbage med alle de komplicerede fødsler. Jeg har stor forståelse for alle de kvinder, der gerne vil føde i rolige omgivelser, i badekar, derhjemme eller hvad man nu kan finde på. Men at efterlade de hårdt pressede offentlige fødegange med de komplicerede fødsler er kort sagt galimatias. Forstil dig en fødegang med 10 stuer. I dag kommer godt 2/3 af alle førstegangsfødende ukompliceret gennem deres fødsel. Dertil lægger vi et par anden og tredjegangsfødende. Så får vi to til tre komplicerede fødsler ud af de ti stuer på gangen. Det er altså de fødegange vi i dag taler om er presset til det yderste. Der er en årsag til jordemoder flugten fra en offentlige ansættelse til en vikaransættelse.

Med de borgerliges ide om øget brug af private fødselsordninger fjerne vi en stor del af de ukomplicerede fødsler. Og forventeligt en god andel af de dygtige jordemødre, der sjovt nok hellere vil over og tjene flere penge og have de ”lette” og ukomplicerede fødsler. Tilbage står vi med en fødegang, hvor samtlige stuer er komplicerede fødsler, der alle har brug for maksimal tilstedeværelse. Samtidig med, at vi har endnu færre jordemødre. Dertil lægges de forventede ukomplicerede fødsler, der udvikler sig til en kompliceret fødsel ude i den private fødestue. Det kan kun ende et sted: et totalt kollaps af de offentlige fødegange.

Som Socialdemokrat mener jeg, at det altid er helt afgørende, at vores velfærdssamfund dækker alle. At vi ikke opdeler os i et A- og et B-hold. Om A-holdet er dem, der har velhavende forældre og derfor kan få glæden af privatskolens muligheder. Eller om A-holdet er dem, der forventes at en ukompliceret fødsler og derfor kan vælge den private fødekliniks muligheder. Det er for mig irrelevant. Som samfund har vi et ansvar for, at det offentlige tilbud er i verdens klasse. Det betyder både flere jordemødre, men det betyder også en fortsat udvikling af vores fødegange. Så flere får mulighed for at få deres ønsker opfyldt. Det er jeg overbevist om giver flere ukomplicerede fødsler, gladere jordemødre og gladere kvinder.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN