30. maj 2024

Er du skoleparat?

Solen skinner fra en skyfri himmel og vi er midt i juli, midt i skolernes sommerferie. Der er lang tid til at børnene skal (tilbage) i skole. Men sommerferien får også en ende, og skolen starter. Er du som forældre skoleparat?

Som forældre er det naturligt at have forventninger til skolen. Børnene er i skolen for at lære noget, have gode kammerater og blive set af de voksne i skolen.

Skolen er der, hvor vi danner og uddanner børnene, så de har mod på ungdoms- og voksenlivet.

Skolen har igennem de sidste 10 år været genstand for flere forsøg på at styrke elevernes læring og trivsel. Det har skabt mere uro, der ikke altid har været til gavn for eleverne. Det ser nu ud til, at man fremover er indstillet på, at skolen skal have ro, og at skolens lærere og ledere er i stand til at drive en god skole. Der vil dog stadig være et centralt statslig tilsyn med de 10% af skolerne, der ikke præsterer godt nok. Skolen består af veluddannede lærere, der gerne vil give dit barn en rigtig god skolegang.

Men en gang imellem går det galt. Som forælder kan man blive usikker på, om barnet lærer nok, eller bliver set af de voksne. Læreren kan opleve, at hans eller hendes tiltag ikke bliver bakket op, eller at forældrene ikke har realistiske forventninger til, hvor meget en enkelt elev kan fylde. I de situationer er det vigtig, at man tager kontakt til hinanden og ikke driver skyttegravskrig på Aula. Der er sjældent kommet noget godt ud af lange sure indlæg på Aula.

Der er brug for, at skole og forældre i fællesskab arbejder på at styrke tilliden til hinanden. Skolen kan og vil meget gerne skabe en god ramme for børnenes læring. Og forældrene ønsker udelukkende, at deres børn skal have en god og lærerig tid på skolen.

Det ser ud til, at skolen nu er på vej ud af tiden med de mange tests og man nu igen begynder at have tillid til, at skolen er i stand til at levere undervisning, undervisning i verdensklasse.

Hvad kan du som forælder gøre for at vise skolen tillid?

Allerførst – Læg nu mobiltelefonen og kig på dit barn. Har I leget sammen, bygget sandslotte på stranden?

Hvis I har været i Danmark på ferie, nåede I så at se Jellingestenene, eller Hjerl Hede?

Har I snakket om gamle dage, mens I har bagt snobrød, og spillet brætspil, hvor det ind imellem også var far/mor der vandt?

De aktiviteter som I laver sammen i familien, er med til at danne børnene og give dem en endnu bedre skolegang.

Besøg kronjuvelerne på Rosenborg Slot, hvor børnene kan lære at tale med lav stemme.

Tag i svømmehallen, og lær børnene, at man selvfølgelig vasker sig, før man skal i vandet, og du ved, at dit bar selv kan klæde sig af og på, samt huske sine ting.

Læs højt for dine børn, så lærer de at lytte

Stå i kø foran ishuset, det træner evnen til at vente på tur.

Sommeren er lang, så der er masser af tid endnu til hygge sammen med børnene. Når ferien er forbi, er det vigtigt at du som forældre, leverer et undervisningsparat barn i skolen. Det er vigtigt, at du er parat til at vise tillid til det arbejde, der bliver lavet af veluddannede lærere og pædagoger. Stol nu på, at lærerne ser børnene i nogle sammenhænge, som du måske ikke kender til, og at de vil det bedste for din søn eller datter. Bak op om initiativer fra skolens side og tal med dit barn om, hvordan det går i skolen.

God Sommer


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN