26. maj 2022

Køge Kommune

De unge arbejdstagere bliver svigtet

I de kommende ür truer en dramatisk medarbejderflugt landets kommuner. Pü landsplan ventes 46.000 ansatte at gü pension eller efterløn inden for de nÌste fire-fem ür, 100.000 medarbejdere er vÌk i 2030. Det vil sige at 13,4 procent af den samlede medarbejderstab i 2020 var over 60 ür og hele 26,5 procent over 55 ür.

Samtidig kan man konstatere, at i slutningen af 2020 og starten af 2021 steg antallet af ledige dimittender. Zoomer vi ind pĂĽ administration viser de seneste tal fra Jobindsats.dk, at mere end hver femte af de 20-24-ĂĽrige HK-medlemmer er langtidsledige. For de 25-29-ĂĽrige gĂŚlder det for mere end hver fjerde.

Nür man har spurgt de unge ledige hvorfor de ikke har landet et job, er ürsagen nogenlunde samstemmende. Pü trods af endt uddannelse er den manglende erfaring den primÌre ürsag til at de unges jobansøgninger frasorteres. Bladrer man en jobportal som eksempelvis jobindex.dk igennem og lytter lidt pü vandrørene, er det samtidig püfaldende hvor mange genopslag der forekommer blandt jobs i kommunale administrationer.

Ved en grundig gennemgang kan jeg da ogsü konstatere, at det er sjÌldent man støder pü et job i en kommunal administration hvor erfaring med et IT-system eller en bestemt arbejdsgang ikke er et krav. Lytter man lidt pü vandrørene igen er ürsagen som oftest da ogsü at de kommunale administrationer angiveligt er sü pressede, at tiden ikke er der til at oplÌre nye medarbejdere. TvÌrtimod søger man i stedet erfarne folk der kan springe lige ind som en del af den efterspurgte drift. Kan man ikke godt betragte det som et problem?

Ikke nok med at det ser ud til at halte med fastansættelserne, er oprettelsen af nye elevpladser også for nedadgående i disse år. Åbner man seneste nummer af HK´s medlemsblad for kommunalt ansatte, kan man også der finde HK Kommunals formand Lene Roed sende en kraftig bredside af sted mod kommunerne. I 2019 indgik man på landsplan 3.216 elevaftaler hvor man kun indgik 3.020 i 2020. Det er en nedgang på 6 procent. Samtidig steg antallet af kontorelever i skolepraktik, altså elever uden en elevplads, med 7 procent.

Det er ogsü galt i regionen hvor mange har mütte se langt efter en elevplads. Ifølge trepartsaftalen für virksomheder og statslige institutioner bøder hvis ikke de ansÌtter nok elever og bonusser den anden vej rundt. I en opgørelse fra 2019 kunne man konstatere at offentlige virksomheder indtog toppen pü listen over bødestørrelser. Vores egen Region SjÌlland indtog den kedelige førsteplads blandt regioner, førstepladsen som arbejdsplads pü SjÌlland og en samlet fjerdeplads. Her betalte man hele 1.214.779 Kr. til bødekassen, som følge af man i 2018 manglede hele 160 elever pü tvÌrs af de forskellige faggrupper. Et arbejde med at forbedre tilstanden i Region SjÌlland skulle dog siden vÌre blevet pübegyndt.

Konklusionen af ovenstüende og om hvorvidt vi har et problem mü nÌsten kunne stü for sig selv. Det gør den i hvert fald for mig. Tør man ikke at tage nogle chancer i administrationerne, ser vi da i hvert fald ud til snart at stü med en gevaldig udfordring.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN