12. april 2024

Derfor står Dansk Folkeparti udenfor aftalen om Køge Idrætspark

Dansk Folkeparti har valgt at stå udenfor delaftalen omkring en videre udvidelse af Køge Idrætspark. Det er ikke fordi vi ikke kan unde, at kommunen får et flot og færdigt stadion, men vi mener at timingen i dette projekt er skandaløs.

Udvidelsen af stadion skal stå færdig i 2025. Dette for at huse nogle indledende kampe i EM i fodbold for kvinder. Der er dog fortsat ingen garanti for at dette event overhovedet kommer til Danmark. Buddet fra DBU skal først ligge hos UEFA i august 2022, sammen med bud fra andre lande. Kommunen vil nu stå overfor nogle store ekstraordinære udfordringer, for at sikre den helt basale velfærd. Disse kunne være undgået.

Med en samlet finansiering på godt 120 millioner, belastes den kommunale anlægsramme nu markant frem mod 2025. Det samme gør anlægsloftet. Det gør det langt sværere at nå i mål med de nødvendige byggerier, såsom skoleudvidelser, daginstitutioner, modernisering af plejehjem og forbedring af rammerne for kommunens handicappede borgere. 

Endvidere vil dette projekt kræve, at der bliver lavet flere store nye lokalplaner i området. I den kommunale verden er udarbejdelsen af lokalplaner en særdeles omfangsrig øvelse. Det holdt op mod den stramme tidsplan, vil nu bevirke at andre lokalplaner, som også er meget presserende, sættes til side og dermed kommer bag i køen på ubestemt tid. Det går ud over større private byggerier, såvel som de offentlige. 

For at tage et konkret eksempel vil arbejdet med bydelsplanen i Herfølge komme til at lide. En del af kommunens indtægtsgrundlag er desuden baseret på jordsalg. Dette ben vil også blive klemt, idet vi nu må skubbe udviklingen af nye parcelhusområder bag i køen. Endvidere vil afdelingen for byggesagsbehandling også belastes. Dette skubber os ned på listen over erhvervsvenlige kommuner. Dansk Folkeparti ønsker at Køge Kommune skal være mere erhvervsvenlig. Derfor må vi også tage konsekvensen, og stå udenfor, frem for kun at underholde med tom snak.

I kølvandet på Covid-19 krisen, er byggematerialer steget kraftigt. Aftalegrundlaget er baseret på beregninger, som ikke har taget højde for dette. Det giver os usikkerhed. Når sådan et stort projekt er sat i gang, kan man ikke bare stoppe det igen. Det eneste man kan gøre er at snævre ind eller skaffe de nødvendige ekstrabevillinger – Dem betaler du.

Vi ønsker at vise erhvervslivet tillid, hvor nogle også ønsker at bidrage til dette projekt. Vi må ikke gå i dybden med selve aftalen, men egentlig godt understrege at denne er baseret på tillid. Kan eller vil de private aktører pludselig ikke levere deres del – Så betaler du.

Hos Dansk Folkeparti måtte vi knibe os selv i armen. Vi mener det er åbenlyst at ovenstående eksempler taler for det ikke er nu vi skal udvide Køge Idrætspark. Et flertal i byrådet havde dog en anden mening. Vi synes ikke de er deres ansvar voksent.

Indlæg af B.S. Andersen og Anders Ladegaard Bork, Byrådsmedlemmer Dansk Folkeparti


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN