25. juli 2024

Svigt i ældreplejen udstiller manglende politisk vilje

Lige om lidt, på torsdag den 20. oktober kl 20.35, kan du på TV2 se en dokumentar optaget med skjult kamera på plejehjemmet Nørremarken. Her er hvorfor du skal se den.

Dokumentaren viser hvor store problemer der er på dette område. Et område der i årevis er blevet lovet flere penge, mere uddannelse, bedre håndtering af dokumentation, mere faglighed men hvor vi stadig ser et system der halter gevaldigt bagefter.

I dokumentaren, der bærer navnet Opråb Fra Plejehjemmene, er der tale om klip der viser ansatte som har ansvaret for nogen af vore svageste borgere, ikke lever op til det ansvar der kræves. Ældre der sidder i kørestole uden at blive vasket og skiftet, ikke kommer op af sengen eller vendt og i flere tilfælde ansatte der udøver hvad flere eksperter beskriver som magtanvendelse og direkte overgreb.

Det er nemt at skyde skylden på skiftende regeringer, og det kan se nemt ud at skabe planer på tværs af politiske skel, hvor man finder millioner til diverse områder, og det er lige så nemt at pege fingre af at området er blevet syltet, men hvis ikke fagligheden får et løft, hvis ikke uddannelsen af ledere bliver bedre og de tværfaglige områder arbejder bedre sammen, herunder fysioterapi og ergoterapi i bedre samspil med SOSU´erne, så svigter vi endnu en gang de ældre.

Hvis det her afspejler virkeligheden, er det på tide der bliver sat ind med drastiske tiltag.

Hvad er løsningen? Alternativet vil gøre op med en kultur med tiltagende dokumentations- og kontrolkrav, der tager tiden fra de sundhedsprofessionelle kerneopgaver. Vi ønsker at borgerne får større medbestemmelse, at der tages hånd om både det fysiske, psykiske, sociale og eksistentielle. Pårørende bør have mindst lige så meget at sige som plejere og det hele bør foregå i en atmosfære af gensidig respekt for hinanden og den faglighed der kræves.

Se programmet torsdag kl. 20.35 på TV2.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN