4. oktober 2024

Det er nemt at sige nej

Af Jakob Schmidt, Folketingskandidat for Alternativet.

I valgkampens sidste dage er debatten om A-kraft blusset op igen. Hvorfor ved jeg virkelig ikke og det er der også mange andre partier der undrer sig over. Men lad os lige få manet nogle myter om Alternativet og A-kraft i jorden.

Vi er imod.

Ok, så kunne dialogen stoppe her, men naturligvis ser vi på det hele billede. A-kraft er ikke hvad det var for 40 år siden. Det er ikke nedsmeltningstruede værker med dårlig beton. Det er ikke længere noget der tager 15 år at bygge og man kan endda også genbruge atomaffald. Man kan bygge reaktorer der slet ikke kører på beriget uran og de kan bygges på få år. Alt dette er vi enige i. Men så stopper enigheden også.

For den energikrise vi er i, er nu. Danmark er et af verdens rigeste, mest udviklede og mest innovative lande og det er på tide vi finder modet frem og går forrest for de lande der stadig mangler at komme med ombord. For det handler om at være en del af løsningen, ikke problemet, og så må vi tage den etiske debat op omkring emnet.

For det etiske fylder alt for lidt. I årtier er vi blevet advaret om stigene globale temperaturer, om flere superstorme, vulkanudbrud, oversvømmelser, millioner af mennesker der bliver hjemløse og alt det disse katastrofer fører med sig. Derfor er det også et etisk valg at gå forrest.

Vi redder ikke Danmark eller verden selv, men vi redder heller ingenting kun med få energi-midler. Derfor foreslår Alternativet 100 procent vedvarende energi i 2035, hvor der fra 2021 til 2030 skal opstilles mindst
1 GW vedvarende energi om året. Dertil skal vi naturligvis kigge på andre former for vedvarende energi, herunder geotermi – geotermi er dårligt stillet afgiftsmæssigt i forhold til biomasse – geotermi og biomasse bør ligestilles, bølgeenergi – der er stadig udfordringer der skal løses, vi foreslår 50 mio årligt i fortsat udvikling om året, brint, der som energibærer skal videreudvikles med henblik på at skabe et alternativt energilagermedie i kombination med brændselsceller til eksempelvis el i den tunge transport.

Vores planet er ikke vores. Den skal gives videre. Vi har den største og bedste mulighed for at vise fremtidens generationer, at vi endelig gjorde noget og endelig fandt modet frem og gjorde en forskel.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN