Danmark og Europa skal sætte turbo på den grønne omstilling. Det skylder vi både denne og de kommende generationer. Det kræver en ambitiøs indsats til gavn for klimaet. For på en død planet, er det ikke værd at leve.
I dag er én af de absolut største udfordringer, at vi mangler hænder til at bygge den grønne omstilling. Uanset om det handler om at sætte vindmøller op, fange CO2 eller gøre vores bygninger mere energieffektive.
En analyse fra industriens uddannelse viser, at de planlagte investeringer i grøn omstilling kommer til at koste 420 milliarder kroner frem mod 2030. Det er investeringer, som svarer til næsten 11 storebæltsbroer. Vi kan særligt se, at der kommer til at mangle faglært arbejdskraft. Det er for eksempel smede, industriteknikere, blikkenslagere, elektrikere og meget mere. Mere præcist ved vi, at der alene i industrien bliver brug for 116.000 flere årsværk de næste otte år frem mod 2030.
Udfordringerne er altså til at føle på. Og rigtig mange virksomheder mangler kvalificeret arbejdskraft. Vi kan ikke bare hente alle de nye medarbejdere i udlandet. Nye kolleger skal nemlig uddannes og oplæres herhjemme, i takt med at vi udvikler og opskalerer produktionen af de nye grønne teknologier i tæt samspil mellem arbejdsmarkedets parter.
Den forrige regerings beslutning om at indføre et omprioriteringsbidrag har slået et hul i erhvervsskolernes kasse. I perioden 2015-2022 har erhvervsskolerne mistet mere end en milliard kroner. Penge som kunne være investeret i mere og bedre uddannelse af faglærte.
Dette beløb skal naturligvis tilbageføres, så Danmark kan komme godt i gang med den grønne omstilling.