30. maj 2024

Minimumsnomeringer i børnehøjde!

Det er evident, at byggestenene bliver lagt i de første år af et barns liv, og derfor burde en reel prioritering af omsorg, nærvær og tryghed i børnenes første leveår være en absolut og ubetinget ret for alle børn – ligesom det ville være en samfundsgevinst.

Lige nu står vores børn i kø for at få voksenkontakt i vores institutioner, de bliver afleveret til voksne de ikke kender og vi lærer dem dermed, at de ikke kan regne med at få dækket deres behov. Og samtidig sætter vi det pædagogiske personale i en helt urimelig situation.

Det er ikke sådan det burde være.

I Enhedslisten er vi helt enige med forældrebevægelsen, som kæmper for reelle minimumsnormeringer i børnehøjde!

Et godt børneliv forudsætter, simpelt nok, at der er rigeligt med tid til det enkelte barn og voksne nok til at sikre omsorg og nærvær, understøtte børnenes selvværd og kreativitet – hele dagen.

1 voksen til 3 børn i vuggestuer og 1 voksen til 6 børn i børnehaver, det bør være et minimum. Og selvom det takket være forældrebevægelsen er lykkedes, at få en lov om minimumsnomeringer, så er vi slet ikke i mål. For loven baseres på kommunale gennemsnit og nogle yderst problematiske regnemodeller – fx så medregnes ledere, sygdomsramte medarbejdere, pedeller og andet personale som ikke er sammen med børnene. Det får tallene til at se gode ud på papiret, men virkeligheden er en helt anden.

Der er brug for flere pædagoger og pædagogiske assistenter, herunder at flere får lyst til at blive i deres fag, hvis det gode børneliv skal sikres. Derfor skal det pædagogiske personale, ligesom de andre underbetalte, kvindedominerede omsorgsfag i den offentlige sektor have et markant og mærkbart løft på lønnen – og arbejdsvilkårene det samme. For uden en ordentlig løn og gode vilkår, så vil tendensen fortsætte med faldene søgning mod pædagoguddannelsen og flere vil forlade jobbet i daginstitutionen.

Der er brug for at vi tør tage kampen op for ligeløn, vi skal have et opgør med konsekvenserne af tjenestemandsreformen og arbejdsforholdene i den offentlige sektor skal forbedres. Det er den overordnede ramme – og den hænger uløseligt sammen med kampen for bedre normeringer, og dermed børnenes ret til en tryg og omsorgsfuld barndom.

Er det ambitiøst? Ja! Men det skal vi også være når det handler om vores børn.

Christoffer Emil Jexen, Folketingskandidat i Nordsjælland, Enhedslisten


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN