12. april 2024

Afskaf skatten på generationsskifte

Danske familieejede virksomheder er afgørende for vækst og arbejdspladser – særligt uden for de store byer. Men regeringens tredobling af generationsskifteskatten truer nu mange familieejede livsværk.

Jeg er stolt af vores mange familieejede virksomheder, som tager et særligt ansvar for deres lokalsamfund. Det er let at fremhæve de store og lysende eksempler som Danfoss, Linak, Petersen Tegl og andre lokale virksomheder i vores område i Sønderjylland.

Men debatten om afskaffelse af skatten på generationsskifte mangler et bredere og mindst lige så vigtigt fokus. Nemlig de mange små og mellemstore virksomheder, hvor 9 ud af 10 er familieejede. Det er den lokale smed, den lokale landmand og den lokale bager, som også bliver ramt af, at virksomheden skal tømmes for kapital, når næste generation tager over. I stedet skal de stifte fonde eller sælge til kapitalfonde. Og dem er der intet galt med. Men vi bliver nødt til at anerkende de familieejede virksomheders betydning for balancen i Danmark.

For i Danmark har vi en kedelig historik. Økonomiske kriser rammer landdistrikter og områderne uden for de store byer hårdere end større byer. F.eks. viser en analyse fra VIVE Sønderborg, Tønder og Haderslev stadig havde 10 pct. færre arbejdspladser efter finanskrisen end inden finanskrisen.

Forskning viser, at den lokale familieejede virksomhed tænker to, tre eller fire generationer frem og skaber stabilitet. Ligesom det er de små lokale virksomheder, som tager et ansvar for det lokalsamfund, de hører hjemme i ved f.eks. at give tilskud til det lokale foreningsliv uanset om det gælder den lokale spejderhytte eller fodboldholdets trøjer til næste sæson.

Derfor skal vi prioritere at fjerne generationsskifteskatten i Danmark. Alternativet er at de lukker. Eller bliver solgt til udenlandske ejere. Og så går arbejdspladserne, det lokale ansvar og historien tabt. Se bare den indsats, der er lagt i Sønderborg og Als fra vores lokale familieejede virksomheder store som små. Danmark uden for København markant dårligere stillet, hvis ikke vi tør prioritere generationsskifteskatten over selskabsskatten. Det er en politisk prioritering, som jeg gerne står på mål for. Det handler om balancen i Danmark i morgen og de næste mange generationer.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN