18. august 2022

Louise Brown

Send flere penge - psykiatrien mangler!

Ja, det gør vi alle. Men müske vi i første omgang hellere skulle kigge pü, hvordan de penge, der allerede er i psykiatrien, bliver brugt?

Vi har vidst det lÌnge, og vi har hørt fagprofessionelle ytre sig om det lÌnge. Der er noget galt i psykiatrien i Danmark. Jeg er helt sikker pü, at de ansatte i psykiatrien gør deres allerbedste, men det lader til, at der stadig er noget, som ikke fungerer.

Søndagens frygtelige tragedie i shopping-centeret Fields pü Vestamager übner igen for debatten. Og det er i min optik en debat, vi er nødt til at have igen og igen. I hvert fald indtil, at der er sket Ìndringer i büde vores opfattelse af, hvad det vil sige at vÌre psykisk syg, og müde vi, i Danmark, behandler vores psykisk syge medborgere pü.

Af en eller anden grund er det stadig en smule tabubelagt at vÌre psykisk syg. Jeg forstür ikke, at det stadig skal vÌre südan. Det er ikke en livsstilssygdom, det er ikke en sygdom, man er blevet smittet med, fordi man ikke har passet pü sig selv, det er ikke noget, man selv er skyld i. Vi er simpelthen nødt at fü ryddet alle de misforstüelser af vejen. At have et sygt sind kan komme til udtryk pü mange forskellige müder, men det er altsü ikke det samme som at vÌre psykopat. Psykopati handler om personligheds- og karaktertrÌk og kan ikke betegnes som en egentlig sygdom, og derfor er det ogsü svÌrt at behandle og helbrede. Derimod kan psykisk sygdom ofte behandles og derfor gøre livet lettere for den ramte og dennes pürørende.

Jeg har i flere ür arbejdet i periferien af psykiatrien, jeg har ogsü venner med diagnoser, der lever helt normale liv, og jeg er vokset op med en mor, der ogsü led af en psykisk lidelse. Min mor medicinerede sig selv, og det er ikke anbefalelsesvÌrdigt. Derimod skulle hun have vÌret i professionel behandling, og her kommer vi nogle gange til kort i vores nuvÌrende system. 

Som jeg ser det, er vi nødt til at få sat psykiatrien under lup. Det løser ingenting at tilføre området flere penge, hvis ikke områdets grundsubstans er i orden. Det svarer lidt til at skjule rust ved bare at male det over – efter lidt tid får rusten gnavet sig frem igen. Der skal rustbehandling til. Jeg vil arbejde for, at vi får kigget gennemgribende på psykiatrien og får eksperter på banen. Vi må kunne gøre det bedre. Vi skal kunne gøre det bedre.

Louise Brown, Folketingskandidat for Liberal Alliance, Østjyllands Storkreds


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN