5. januar 2025

Regerin­gens slingre­kurs med havvin­dudbud skal undersøges

Vi står stadig over for en klimakrise. Vi står stadig over for en omfattende grøn omstilling. Alligevel hælder regeringen 12,5 gigawatt grøn strøm af tegnebrættet. Hvorfor? Det er vi fortsat mange danskere, virksomheder og investorer, der prøver at få et godt svar på.

Den populære åben dør-ordning, der skulle sikre, at virksomheder let og enkelt kunne byde ind med vindmølleprojekter på havet, blev smækket i. Det skete ellers netop, som en lang række virksomheder viste stor interesse for den. I stedet foreslog dygtige embedsmænd fra seks ministerier, at man skulle lave en udbudsrunde, hvor virksomhederne kunne byde ind på nye projekter. Det var et udbud, som havde potentiale til 12,5 gigawatt grøn strøm, men som regeringen afviste. Det havde ellers været hele fem gange så meget havvind, som vi har i dag, og gjort en vigtig forskel for den grønne omstilling.

Men regeringen ville åbenbart noget andet. Den ville arbejde videre med udvalgte projekter, som her et halvt år senere stadig ikke er blevet til noget. Giver det mening? Nok kun for regeringen selv. Gode journalister på mediet Zetland er ved at undersøge sagen, og det har rejst en række spørgsmål.

Der sættes bl.a. spørgsmålstegn ved regeringens motiver for at afvise projekterne. Centrale embedsfolk har fortalt til Zetland, at udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen efter deres opfattelse hele vejen igennem har været mere optaget af at redde et særligt udvalgt projekt frem for at få nogle havvindmøller hurtigt ud på havet.

Udenrigsministeren hævder, at han selv er ligeglad med, hvilke projekter der kommer op at stå. Men hvorfor kan vi så ikke se at komme i gang med at få etableret den vitale havvind? Det må regeringen forklare for Folketinget.

Det er vores opgave at føre tilsyn med regeringen, og det har vi tænkt os at gøre, når vi får regeringen i samråd onsdag. Det kan kun være i Danmarks interesse, når vi står i en fælles kamp for den grønne omstilling. Og kan vi få flere vindmøller op på havet de kommende år, så skal vi gøre det. Hvis altså investorerne snart har mere tålmodighed med den danske slingrekurs.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN