30. maj 2024

Familieejede virksomheder skal ikke betale skat af at skifte til næste generation

Generationsskiftebeskatningen skal væk. Erases og fjernes. Og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, så den forsvinder. For min mission i politik er at bage samfundskagen større. Ikke beskatte den sønder og sammen, så den bare bliver mindre og mindre.

Mange af de familieejede virksomheder skal generationsskifte i de kommende år, og er desværre truet af generationsskiftebeskatningen. Dels er skatten tredoblet under den nuværende regering, og dels er der stadig ikke styr på værdisættelsen. Man ved simpelthen ikke hvordan virksomhedens værdi og dermed beskatningsgrundlaget skønnes vurderet. Det er dybt skammeligt. Men det er også dumt.

Hvis virksomhederne ikke kan skaffe rede penge til generationsskifteskatten, fordi værdierne jo oftest er bundet i virksomheden, er der to muligheder: Enten at fyre og skære ned og skaffe midlerne på den måde. Eller at sælge til en kapitalfond. Jeg har intet imod kapitalfonde, men de er næppe lokalpatriotiske.

Det betyder, at mange ikke kan lave det nødvendige generationsskifte. Ikke kan investere i udvikling, medarbejdere og grøn omstilling. Ikke kan konkurrere med fx Sverige og Norge som for længst har droppet generationsskiftebeskatningen.

Det er ikke nogen stor hemmelighed, at jeg politisk brænder for at støtte op om virksomheder og arbejdspladser. Det gør jeg, fordi det er der værdierne skabes og forudsætningen for vores offentlige services sikres. Jo bedre det går for dansk erhvervsliv, jo flere midler til sundhed, ældre, kultur, uddannelse, infrastuktur og meget mere.

Jeg besøger og taler derfor ofte med virksomheder. Får deres input, udfordringer og ideer. Lægger på mine egne erfaringer fra livet som alt fra kassedame til adm. direktør og bestyrelsesmedlem. Holder mig opdateret, og sætter ind i en politisk kontekst.

Fredag var ingen undtagelse. Her havde jeg fornøjelsen at besøge en af vores mange hæderkronede familieejede virksomheder. Nemlig AVK i Galten. Dem med ventiler og brandhaner. Dem der startede som en lokal maskinforretning, og som i dag beskæftiger mere end 4500 medarbejdere i hele verden.

En familieejet virksomhed som fortsat fylder lokalt. For det gør vores mange gode familieejede virksomheder typisk. De sikrer vækst og udvikling – og bakker ofte op om foreningslivet i alle dele af Danmark. Faktisk står såvel de små som store familieejede virksomheder bag 3 ud af 4 private arbejdspladser udenfor de store byer. Det er hele 850.000 jobs.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN