26. maj 2022

Viborg Kommune

Ligestilling og kvoter

DebatindlĂŚg af Mette Nielsen (S) byrĂĽdsmedlem i Viborg Kommune og folketingskandidat og Birthe Harritz (S) byrĂĽdsmedlem I Viborg Kommune

I de seneste dage har ligestillingen igen vÌret pü dagsordenen. Lige sü lÌnge som vi kan huske, sü har man drøftet, om det har vÌret nødvendigt, at lave kvoter for at sikre ligestillingen i bestyrelser mv. Det er gang pü gang blevet skudt ned med bemÌrkningen om, at vi sÌtter fokus pü ligestilling osv. Konklusionen er, at det ikke er meget, der er sket pü omrüdet i forhold til kønsfordelingen gennem de seneste ür.

Lad os starte med vores egen hverdag med vores egen fĂŚrden:

• I Byrådet er der syv kvinder ud af 31 byrådsmedlemmer.
• Viborg Kommune har aldrig haft en kvindelig borgmester
• Viborg Kommune har aldrig haft en kvindelig formand for teknisk udvalg.
• Viborg Kommune har kun en kvindelig direktør i topledelsen
• Viborg Kommune har aldrig haft en kvindelig kommunaldirektør

Lad os slü fast, at det her ikke er en kritik af de siddende mÌnd i job eller pü politiske poster. De er dygtige alle sammen. Vores pointe er, at vi politikere, bør starte i vores egne partier, bagland til opstillingsmøder og ved liste sammensÌtning at fokusere pü ligestillingen. Flere steder i landet har man i S faktisk en flette liste, for at sikre fordelingen af mÌnd og kvinder. I praksis betyder det, at der efter hver kvinde eller mand skiftevis kommer en kvinde eller mand osv. til listen er fyldt om med kandidater.

Hvorfor er det egentligt vigtigt med flere kvinder? MĂŚnd og kvinder ser forskelligt pĂĽ tingene. Der trĂŚffes beslutninger for alle aldersgrupper og for mĂŚnd og kvinder. Derfor er det godt med en ligelig fordeling af kvinder og mĂŚnd.

Hvorfor er det stadig en udfordring med ligestillingen? Jo, det kræver både ledelse og mod, at vælge nogen som ikke ”ligner en selv” i måden at tænke og handle på. Derfor er det godt, når der er en ligelig fordeling af mænd og kvinder.

Socialdemokratiet er det parti i byrĂĽdet, som kommer tĂŚttest pĂĽ en ligelig fordeling af mĂŚnd og kvinder blandt os siddende byrĂĽdsmedlemmer. Her er valgt fire kvinder og fem mĂŚnd. Derudover kommer begge de kvindelige statsministre, som Danmark har/har haft fra socialdemokratiet.

Pü arbejdsmarkedet er der stadig forskel pü lige løn for lige arbejde, og der er ogsü udfordringer i forhold til pensionsopsparingen. Vores ønske er, at antallet af kvinder pü ledende poster osv. vil afspejle befolkningen og derved vÌre omkring 50 pct.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN