23. maj 2022

Viborg Kommune

2 + 2 giver 5 i vores landsbyer

Nür en landsby har et fÌllesskab og sammenhold, sü sker der ting der er af sü høj vÌrdi, at det kan vÌre svÌrt at prissÌtte.

Mange af vores landsbyer bÌres af sÌrlige krÌfter, de frivillige, de engagerede og de energiske. Børn, unge, familier og Ìldre der i fÌllesskab er nerven i deres landsby. Var det ikke for dem, sü ville mange landsbyer ikke vÌre det de er, og summe af liv og energi. BosÌtning i vores kommune er vigtig for at der fortsat er en god dynamisk vÌkst i vores kommune. Det kommer ikke af sig selv, i landsbyerne er borgerne gjort af det stof som für limen til at holde sü det i mange tilfÌlde fungerer.

Jeg er sikker pü, at det er forhold, vi vil se vÌkste i de kommende ür. Folk vil vÌre der, hvor der er liv, luft og fÌllesskaber. Dette er med til at skabe de miljøer i vores landsbyer, som fortsat skaber energi og mening. Vi skal vÌre glade for og sÌtte pris pü de muligheder, der er hvor vi bor. Der hvor der er tilbud, der dÌkker alle ind, høj som lav, unge som Ìldre, familier og børn. Alle kan vÌre med i fÌllesskabet, hvis man vil. Den lokale købmand, skole, børnehave, smü erhvervsdrivende og lokale arbejdspladser er med til at holde hjulene i gang. Og det er med til at bosÌtningen understøttes, og den skal understøttes.

Der hvor vi har dag og skoletilbud, uanset om det er kommunalt eller privat drevet, skal der vÌre ens vilkür for netop at bakke landsbyerne op og understøtte det liv, aktiviteter og tilbud der er. Det er ofte en del af byens livsnerve.

Det er disse to af mine nabolandsbyer gode eksempler pĂĽ. Netop landsbyer som Hvam og Bjerregrav viser, hvad en by kan, nĂĽr fĂŚllesskabet har en vision og vilje til at leve og blomstre.

I Hvam ligger Hjertebo, et bosted for borgere med udfordringer. Det er stĂŚrkt, at Hvam kan favne og skabe plads og muligheder for denne institution. LĂŚngere henne i byen ligger ”Hatten”, der er et privat dagtilbud som har til huse i den gamle skole sammen med spejderne. SĂĽ er der SolstrĂĽlen, Hvams private børnehave, der tiltrĂŚkker børn fra stort omrĂĽde. Alle tre initiativer eksisterer og fungerer pĂĽ frivillige indsatser i forskellig grad. Det er noget af det som vi ser i mange landsbyer. Frivillighed er bĂŚrende og ofte en selvfølgelighed, hvor der løftes i fĂŚllesskab, netop fordi ens landsby betyder noget i det miljø, der er, og man derved prĂŚger. Børnehaven er startet pĂĽ frivillig basis med den energi der er lagt i ”at ville dette” og er ganske enkelt ĂĽrsag til dens eksistens. Dette arbejde med at skabe noget i sin landsby, er med til at give arbejdspladser og bosĂŚtning. I SolstrĂĽlen er bestyrelse og forĂŚldre en vĂŚsentlig ĂĽrsag til succesen, og huset emmer af liv, aktiviteter med glade børn og ansatte. En fjerde aktivitet i byen er Hvams Landsbypedeller, ildsjĂŚle der er med til at holde byen trimmet flere steder, der ellers ikke ville blive passet. Det hele handler om tryghed og nĂŚrvĂŚr.

I Bjerregrav har forÌldre og frivillige krÌfter startet friskolen, efter den lokale folkeskole lukkede i 2008. En succes der vidner om at ved at stü sammen, sü sker der en stÌrk alliance, hvor landsbyen rykker tÌttere om projektet, hvor børn + forÌldre sammen med skolens bestyrelse og ansatte har en friskole, der med succes trives med god opbakning büde til børnehave samt skole. Sammen med disse private forhold er købmanden en vigtig spiller i Bjerregrav der er med til at styrke miljøet. Det skaber en god sammenhÌng i byen, hvor ogsü Ìldre trives i høj grad med et tydeligt aktivitetsniveau. I fÌllesskab har borgerforeningen sammen med Bjerregravs borgere, børn, unge som gamle skabt gode aktiviteter i byen og omdannet Ìblelunden til et samlingssted med plads til aktiviteter og ophold. Masser af frivillige timer er grundlaget for at skabe gode steder i byen til glÌde for alle. Nye tilflyttere og nybyggere vÌlger omrüdet, netop fordi børnehave, skole og købmand er tydelige spillere i deres omrüde og bevis pü, hvordan fÌllesskab bÌrer udviklingen i Bjerregrav, hvor nÌrhed, fÌllesskab og involvering er en selvfølge. 

Det samme, som der er i spil i Hvam, hvor byens krÌfter løfter omrüdet. I begge byer er der foreninger som styrker pü tvÌrs af alder.

Det er “bare” et par eksempler pĂĽ, hvordan landsbyer løfter i flok og 2 + 2 giver 5. Og heldigvis ses det i mange af vores landsbyer i kommunen.

Jeg er opstillet som nr. 8 pĂĽ Venstres liste til KV21, og sĂŚrligt er landsbyerne noget, der fylder meget i mit fokus og mine mĂŚrkesager. Lige netop derfor er et sammenhĂŚngende regnestykke for kommunen vigtig for mig og det, jeg kĂŚmper for, fortsat er til stede.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN