25. juli 2024

Mere værdighed og respekt i Stevns ældrepleje

Stevns kommune har meget fokus på ungdomspolitik, på biodiversitet, på FN’s Verdensmål osv., og det kan der være mange gode grunde til. Jeg mener også, at Stevns kommune skal have en aktiv ungdomspolitik. Men jeg savner et større fokus på dem, der har været med til at opbygge vores samfund og som fortjener at blive mødt med respekt i deres omgang med det offentlige velfærdssystem.

Tiden under corona har været hård for mange ældre og deres pårørende, da de i lang tid ikke har kunnet besøge familiemedlemmer. I starten af pandemien kunne de få lov til at stå uden for og vinke ind til deres kære, og mange ældre blev forståeligt nok kede af, at de ikke kunne få en krammer. Det har været en svær tid med et større behov for pleje og nærvær. Det har også været svært for de ansatte, da man har for få hænder. En del beboere på plejehjemmene har været kede af det og angste for, at de ikke skulle se deres børnebørn eller oldebørn igen. Det er hårdt.

Desværre er mange medarbejdere presset, og der er ikke den tid, der er brug for til at kunne imødekomme behovet for menneskelig kontakt og omsorg. Men bliver det så ikke bedre nu, hvor corona er trængt tilbage, og nu hvor flere bliver vaccineret? Jo, men desværre var problemet der også inden corona. Så vi må ikke tro, at der pludselig bliver meget ekstra tid til den omsorg, som er så vigtig for sårbare ældre. Ældrepleje er mere end at få skiftet tøj.

Hvad kan vi gøre ved det? Som jeg ser det, er der i dag for få demenspladser, da vi får flere demente. Flere får ikke den pleje og omsorg, som de har krav på og fortjener. Det er utrolig trist, for tit og ofte kan demente være angste og de kan blive forvirrede. Men uanset om det enkelte menneske er dement eller ej, så bør de ansatte kunne nå at holde i hånd og måske bare få snakket lidt om løst og fast.

Jeg er bekymret over den måde, som vi behandler ældre på plejehjemmene, at de ikke får den nødvendige pleje, omsorg og nærvær. Vi kan ikke være det bekendt. Vi må kunne gøre det bedre.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN