20. juli 2024

Hæv aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år

Forstil dig en gruppe glade unge på vej til ungdomsfest eller afgangselever, der fejrer sidste skoledag. Musikken spiller, nogle drikker et par øl, mens andre nyder en sodavand. Er det utopi eller fremtid?

De danske unge blev i 2020 igen kåret som europamestre, når det kommer til indtag af alkohol. Det er en kedelig titel. Samme kedelige førertrøje gav Vidensråd for Forebyggelse i 2019 de danske unge, og her peger man på vores lave aldersgrænse for køb af alkohol som en del af forklaringen.

Det må vi gøre op med ved at hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år.

For det er veldokumenteret, at lande med højere aldersgrænser for salg af alkohol har færre børn og unge, der drikker. Det virker at ændre aldersgrænserne. Det så vi allerede i 2004, da aldersgrænsen herhjemme blev hævet fra 15 år til 16 år. Antallet af 15-årige, der lykkedes med at købe alkohol, blev halveret.

Stærk alkoholkultur
I Aarhus ønsker vi, at vores unge drikker mindre alkohol. Vores socialrådgivere tager hånd om unge, der er ved at drikke deres skolegang væk, og i skolerne får eleverne viden og handlemuligheder, så de kan træffe bedre valg og udskyde alkoholdebuten. Vi samarbejder også med forældre, forenings- og natteliv om at støtte de unge i at træffe sunde valg.

Samtidig efterspørger de unge selv flere fællesskaber, hvor alkohol ikke er omdrejningspunktet. Det viser de nyeste tal fra Ungeprofilen i Aarhus, hvor 37 procent af de unge har sagt nej til at deltage i en hyggeaften eller fest, fordi de ikke havde lyst til at drikke alkohol.

Det er en stærk kultur, vores unge er oppe imod, for alkohol er en central del af vores måde at være sammen på som voksne i Danmark. Men den er ikke naturgiven, og vores unge skal ikke opleve, at et nej til alkohol er et nej til fællesskabet.

I fællesskab skal vi skubbe på, at det bliver socialt acceptabelt at takke nej til alkohol. Folkeskoler og ungdomsuddannelser har de seneste år arbejdet med at forebygge og begrænse alkohol som en del af fællesskabet i ungdomslivet.

Derfor er det også helt i hegnet, når vi stadig tillader unge under 18 år frit at handle alkohol i det lokale supermarked.

Hæv aldersgrænsen
I Aarhus står vi stærkt sammen på tværs af hele byen for at skabe rammerne for en sundere alkoholkultur blandt unge. Men vi kan ikke gøre det alene. Vi har brug for handling nationalt.

Tiden er moden til, vi som politikere tager ansvar. Alkohol er ikke for børn.

Vi skal have stoppet, at Danmark stadig er ét af de få lande i Europa, der tillader mindreårige at købe alkohol.  Lad os sammen hæve aldersgrænsen for køb af alkohol til 18 år.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN