20. juli 2024

Beslutningen om talentskolerne

Statens Kunstfond vil tage omkring 4,5 millioner kroner fra musikskolerne, de såkaldte MGK-skoler, i mindre byer i provinsen – blandt andet i Herning og Holstebro – og give dem til skolerne i landets fire største byer, Odense, Aalborg, Aarhus og København.

Det er en fuldstændig talentløs beslutning, som bør tages om. Ellers vil det gå hårdt ud over talentudviklingen og kulturlivet i provinsen. Man flytter simpelthen mere kultur hen, hvor der allerede er en masse kulturtilbud i forvejen. Det skriger til himlen.

MGK-skolerne uddanner talentfulde unge musikere mellem 14 og 25 år og forbereder dem på at blive optaget på videregående musikuddannelser. Den slags er vigtigt – ikke kun i storbyerne!

Statens Kunstfonds bestyrelsesformand Michael Bojesen siger i Avisen Danmark, at ”vi er enormt kede af, at det bliver opfattet som om, at vi tager penge fra provinsen og giver til storbyen” – men det er jo præcis, hvad Statens Kunstfond lægger op til. Mærkeligt nok siger Bojesen i samme artikel, at skolerne i provinsen efter hans mening bør kunne bevare samme tilbud som i dag, selv om de vil få færre støttekroner, for ”måske kan man få mere ud af midlerne ved at gøre tingene på en anden måde.”

Hvis det er tilfældet, hvorfor så ikke bare ”gøre tingene på en anden måde” i Odense, Aalborg, Aarhus og København?

Nej, Bojesen, det her er simpelthen en ommer, som vi siger i provinsen. Danmark og dansk kulturliv har ikke brug for mere centralisering – tvært imod. Lad kulturen blomstre, også i de mindre byer – det er der god musik i!


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN