15. april 2024

Et tættere Rigsfællesskab

Et selvstændigt ministerium for Rigsfællesskabet hvor ministeren bør være en grønlænder eller færing. Lokale kontorer for Rigsfællesskabs-borgerservice i syv byer. Grønlandske og færøske kontorer i Danmark. Årlig parlamentarisk samling. Efterskole, sprog- og kulturophold. Afprøvning til værnepligt i Grønland.

En minister for Rigsfællesskabet skal have til opgave, at styrke samarbejdet inden for alle områder, men i særdeleshed inden for uddannelse, sprog, erhverv, sundhed og mobilitet mellem landene. Ministeriet for Rigsfællesskabet opretter lokale Rigsfællesskabskontorer under Rigsombudsmanden eller en ny organisation, hvor der være mulighed for at få vejledning om beskæftigelse og uddannelse i resten af Rigsfællesskabet.

Tilmed skal det være muligt, at få vejledning til, at sælge varer i Danmark for at fremme erhvervssamarbejde, samt afholdelse af frivillig undervisning i dansk. Grønland og Færøerne skal være mere til stede i Danmark. Derfor skal De Grønlandske Huse og Det Færøske Hus i Danmark styrkes, så de kan arbejde for, at gøre Grønland og Færøerne tilgængelige og nærværende for danskerne.

Der skal afholdes en årlig fælles parlamentarisk samling, hvor Folketinget, Lagtinget og Landstinget mødes for at diskutere samarbejdet. Værtskabet skal gå på skift mellem de tre lande. Styrkelse af efterskole, sprog- og kulturophold på tværs af Rigsfællesskabet.

Det er afgørende, at unge fra de tre lande danner bånd og lærer hinandens kulturer og sprog at kende. Danske unge skal også tage til Grønland og Færøerne for at studere. Afprøvning til værnepligt genoptages i Grønland. Det er vigtigt, at det danske forsvar ikke opleves som en fremmed magt i Grønland og på Færøerne.

Derfor skal færinger og grønlændere i højere grad gøre tjeneste i forsvaret. Det er alle punkter i vores Fælles forslag i Det Konservative Folkeparti og tilmed fuldt finansieret. Forslaget er blevet til noget, fordi det er hjerteblod for vores parti. Rigsfællesskabet skal styrkes og bevare det i al fremtiden. Det skal gøres bedre!


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN