20. oktober 2021

Randers Kommune

Min politiske sommerferie – i dag i Uggelhuse

KAFFETUREN FORTSÆTTER. Igen i dag drikkes kaffen i en af Randers kommunes mange hyggelige landsbyer.
Byens indbyggertal er ca. 400, og navnet er Uggelhuse. Uggelhuse ligger i kommunens sydøstlige del. Dagens kaffevært er Karsten, som altid har boet i fjordbyen. Karsten er pænt kendt fra medierne. Har eksempelvis for nylig været med i Nak og Æd. Kendt som jæger, forfatter, og er byens nye sivskomand. Meget mere om det, senere i Uggelhuse kaffesnakken. Billeder skydes som altid.
Dagens snak adskiller sig en del fra de tidligere snakke, som jeg har haft i de andre landsbyer. Vi ser nemlig mere tilbage i tiden, end fremad.
Lidt forhistorie. Jeg har ikke planer om en udenlandsrejse. I stedet vil jeg bruge noget af min politiske sommerferie på at tage på kaffebesøg rundt omkring i Randers Kommune – en rejse rundt i kommunen. Jeg kontakter nogle borgere tilfældigt, og måske er der er en borger derude, der kontakter mig for at give en kop kaffe? På min kaffe-rundtur i kommunen vil jeg mindes tidligere besøg i mit politiske virke, møde nye mennesker, og måske få inspiration til det valgprogram jeg og mit radikale bagland er i gang med at udarbejde.
Eftertanke.
Vi er i landsbyen, hvor jeg virkelig fik min politiske ilddüb. Forklaringen er, at jeg, som nyvalgt udvalgsformand for Miljø og Teknik tilbage i storkommunens første levetid, blev inviteret til Uggelhuse, for at vÌre med i en dialog om det lokale kraftvarmevÌrk. Et stuvende fyldt forsamlingshus mødte mig, og kommunens embedsmÌnd. Vi kom i den grad pü udebaneafsnittet, smil. De gode Uggelhusere ønskede kommunal hjÌlp omkring deres fjernvarmevÌrk, som landslovgivningen (desvÌrre) ikke tillod, husker jeg. Karsten og jeg vendte sagen kort.
Vi springer en masser mellemregninger over, og nĂĽr frem til status og resultatet. KraftvarmevĂŚrket er lukket og slukket.
Der er, sĂĽ at sige, slĂĽet en streg i sandet. Under snakken med Karsten om KraftvarmevĂŚrkets endeligt, siger han med bestemt stemme, at han selv italesatte VĂŚrket skulle overleve, men i dag kan han se, at det var godt for de to byer, at Kraftvarmesagen slutteligt endte, som den gjorde.
Sagen fik bølgerne i fjordbyen til at skvulpe. Heldigvis er det ved at være ”blikstille vand” i byen, og såret er ved at heles fint, føler Karsten. Fællesskabet er igen ved at blomstre, og det bekommer ham vel.
Vi sidder og drikker kaffen pü byens gamle landplads. Et utroligt smukt omrüde, som i dag, og historisk set, er en utrolig vigtig plads for borgerne i den lille by. Her pü pladsen er landet tagrør, siv og fisk. Pladsen kan kaldes fortidens industrihavn.
Stiller kaffevÌrten spørgsmület, hvad det gode ved Uggelhuse er? VÌrten svarer: Det er trygt sted at leve, man kender hinanden, et godt fÌllesskab og en fantastisk natur. Mange af de børn, der er født og opvokset her, bliver boende, og det viser jo, at de er glade for deres hjemegn, tÌnker Karsten.
Kirke har byen ikke, her tager byens borgere til nabobyen Virring. Men siger Karsten, med et smil pĂĽ lĂŚben, sĂĽ tror han ikke kristendommen historisk set har haft et stort tag pĂĽ byens borgere.
Uggelhuse er en fiskerby. Det fornemmes, nür man kører i gennem byen, synes jeg. Byen er bygget op om fjorden. Den plads vi sidder pü, er i tidernes morgen forÌret af Gl Estrup slot til landsbyen, sü vi sidder faktisk pü fÌllesjord for landsbyens borgere. I tidernes morgen var der her flere smü fiskerhuse, hver ejet af en Ugggelhuser. Enkelte fiskerhuse ses stadigvÌk, og kaffevÌrten ejer et af dem.
I de gamle dage levede Uggelhuses borgere ved en form for blandingsøkonomi. Byens borgere levede af fjorden, suppleret med anden indtÌgt. Supplements fag kunne vÌre gürdmand hvervet, minkfarm, fabrik inde i Randers mm.
Sivsko er produceret i massevis i Uggelhuse. Vi er nogle, der fra vores yngre ür kan huske, nür den tidligere sivskomand, nu afdøde Svend Hjortshøj, tonede frem i Randers Amtsavis, og pü TV 2 Østjylland. I dag er Karsten byens sivskomand, og reprÌsenterer det erhverv, som byen, i mange generationer, har vÌret sü kendt for.
I Uggelhuse er de selvforsynende med siv. Det findes ved fjorden, det samme kan siges om de tagrør, byen historisk set ogsü er kendt for. Byen har i tidernes morgen haft flere vÌvestuer, hvor rørvÌv til husbyggeri, blev lavet. Jeg kan forstü, at i Uggelhuse har man virkelig forstüet at udnytte de muligheder beliggenheden tÌt ved fjord og natur giver.
Siger man brødrene Hans og Arne Rygaard, sü ved de gamle borgere i Uggelhuse godt, hvem man taler om. Det er landsbyens sidste fÌrgemÌnd, der lukkede og slukkede tilbage i 1950`erne eller der omkring. Müske en lÌser af dette skriv kender tidfastsÌttelse?
Uggelhuse var ogsĂĽ i tidernes morgen en stationsby. Randers – Romalt – Uggelhuse – Floes – AllingĂĽbro – Auning – RyomgĂĽrd (1876 – 1971).
I mange ür tog folk fra büde Djursland og Randers pü indkøb i Uggelhuse, nür der skulle serveres ül til gÌsterne. I nogle ürtier var der ogsü mulighed for at fortÌre ül pü davÌrende Uggelhuse kro, og pü Hamlets kro i nabobyen Langkastrup. Begge kroer er i øvrigt nedrevet i dag.
Nu når Langkastrup nævnes, så er der lidt sportslige minder jeg og Karsten lige vender. F.eks., dengang Langkastrups håndbolddamer i sommerturneringen lå placeret i den bedste division for håndboldkvinder. Anført af søstrene Brøste. Eller, som jeg kunne fortælle Karsten, da Uggelhuse i år 1955 på udebane slog min barndomsby Nørager Boldklub fra Djursland med 23 – 0 (kilde Nørager Boldklubs hjemmeside).
Vi talte ogsü om pavillonen, der lü i Floes Skov, som for flere ürtier siden blev flyttet til Allingübro. Sten for sten, bjÌlke for bjÌlke, for at blive genopført i stationsbyen lÌngere mod øst. I dag er denne pavillon (skribent vil hellere kalde det en mini-hal) en del af Allingübro Hallen. Karsten og jeg (og den dygtige fotograf) tog til üstedet i Floes Skov, der hvor pavillonen lü. Ligesom vi kiggede forbi der, hvor den sidste fodboldbane lü.
Det er mange ür siden, at der er blevet spillet hündbold i Langkastrup GF og fodbold i Uggelhuse. Tilbage i 1960`erne eller deromkring, blev Uggelhuse/Langkastrup en del af Sønderhald IF. Altsü byerne gik sammen med Assentoft.
Fjorden er den dag i dag stadigvÌk en vigtig del for Uggelhuses indbyggere. Knap sü meget hos de unge, som i gamle dage. Tilbage i tiden var det almindeligt, at konfirmander (nok mest drengebørnene) fik en büd i konfirmationsgave. Det i sig selv fortÌller en del om fjordens betydning tilbage i tiden. Büde i konfirmationsgave hører dog fortiden til, forstür jeg.
Karsten er forfatter. En ny udgivelse er pü vej. Tidligere har han udgivet en novellesamling, der hedder Skyggesider. Jagtbøger er ogsü i hans skribent-sortiment.
Nu nür vi er i Uggelhuse skal fiskeri og natur med i snakken. Karsten fortÌller, at der nu er mere ülegrÌs lokalt, men ülene synes ikke at øges. FortÌller, at der er begrÌnsninger pü ülefangst i dagens Danmark. Fuglevildt topper, mens hos fiskene ses modsatte tendens. Noget de undres over, de gode Uggelhusere. Noget de taler om, i den smukt beliggende fjord og fiskerby.
Karsten har ikke nogle indvendinger omkring Randers kommunes og byrĂĽdets arbejde. Det er jo klart, at en del mĂĽ ske i storbyen Randers. Lidt udkant er vi mĂĽske, men jeg synes, at der er en fornuftig balance i tingene, siger Uggelhuses sivskomand, forfatter mm.
Skribenten tĂŚnker. Føler de gode Uggelhusere sig trĂĽdt pĂĽ en gang i fremtiden, skal de nok forene sig mod byrĂĽd og kommune. TĂŚnker pĂĽ dengang, hvor jeg for mere end et ĂĽrti siden sad i et stuvende fyldt Uggelhuse Forsamlingshus. Den dag, var undertegnede og embedsmĂŚndene, der spillede pĂĽ udebane. Uggelhuse var et stĂŚrkt hold pĂĽ dagen, der stod sammen. Det er et vigtigt kendetegn ved de gode folk fra byen hvor GudenĂĽen og fjorden mødes…
TÌnker, at nÌste gang en udvalgsformand ad üre müske kaldes til huse i Uggelhuse, kan det meget vel handle om de truende oversvømmelser, som der tales sü meget om lokalt, nationalt og globalt. Vi ved jo, at bl.a. Uggelhuse er truet pü den lÌngere bane; siger prognosen.
En politisk parentes bemærkning til ovenstående ”spådom”. I dag er det kommunerne, der har ansvaret for klimasikring, og overordnet set skal borgerne selv betale for sikringen mod oversvømmelser. Med mine politiske erfaringer in mente, ser jeg i den sammenhæng alvorlige udfordringer for både borgerne og kommunerne i DK, når vi taler klimasikring i by og på landet. Derfor har jeg for nyligt opfordret mit partis folketingspolitikere, til at tage oversvømmelses-udfordringen op på landsniveauet – for ærlig talt, så er skitserede udfordring så stor en mundfuld, at borgerne og kommunerne må have økonomisk hjælp hertil fra det store samfundsfælleskab; fra landsniveauet.
NB. Slutteligt vil jeg lige opdatere min barndomsby, og barndomsklub, Nørager Boldklub omkring deres seniorherres evner til at spille fodbold. De er blevet meget bedre til fodbold, end i år 1955. I dag spiller landsbyens gul-sorte fodboldhold i den lokale fodboldtop – lige nu i serie 2. Det er faktisk ikke så ringe endda, bare lige for at sige det på jysk.
I dag har fotografen skudt i alt ti billeder: 1. Skribent og Karsten siddende ved Landpladsen, og gør klar til at fĂĽ sig en kop kaffe og snak. 2. NĂŚrbillede af Karsten – og som man kan fornemme, kan han nĂŚsten ikke tro pĂĽ, at Uggelhuse har slĂĽet Nørager BK med cifrene 23 -0, smil. 3. Billedet, hvor der ses to huse med røde tage, er der hvor Uggelhuses fĂŚrge (en stor robĂĽd) lagede til, pĂĽ nordsiden af fjorden. 4. Landplads` bĂĽdehavn – stedet besøges dagligt af mange lokale. I den ½ time vi var der, kiggede flere lokale forbi 5. Karsten og skribent taler natur og fiskeri ved Karstens elskede fiskerhus. 6. Karsten øser lige vand pĂĽ sin bĂĽd, nu nĂĽr vi kigger forbi 7. Karsten stĂĽr og forklarer, hvor den gamle minihal lĂĽ for mange ĂĽrtier siden (i Floes Skov) 8. Skribent og Karsten taler pĂĽ det sted, hvor den sidste fodboldbane for Uggelhuse lĂĽ (lige midt i Floes skov) 9. Karsten stĂĽende pĂĽ togskinner ved den gamle Uggelhuse Station. Mange gange har Karsten taget toget herfra, og ud i den store verden. 10. I dag benyttes den gamle jernbanestrĂŚk fra Romalt til AllingĂĽbro af turistattraktionen Djursland for fuld damp. PĂĽ det tiende billede ses en af de 60 skinnecykler, der tilfĂŚldigvis kom forbi, da Karsten mindedes Stationen og det sted, hvor den nu nedrevne Uggelhuse kro havde adresse.
Ikke mere kaffe i dag. Ikke mere snak. Tak til Karsten for vĂŚrtskabet. Det var en spĂŚndende vandring i by, ved fjord og i skov. Kaffen og snak bekom mig vel.
Kaffeturen fortsætter i næste uge. Vi skal til den nordlige del af Randers kommune, og smage kaffe, der er købt i Havndal DagliBrugs – kaffen drikkes på mandag.
God dag til dig, der lĂŚser dagens kaffetur.

DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN