20. juli 2024

Fornuften tilbage i klima- og energipolitikken

I den første partilederdebat glædede Radikale Venstres Sophie Carsten Nielsen sig over, at prisen på el var billig samme eftermiddag. Fordi det havde blæst rigtig meget. Hun nævnte dog ikke, hvad der sker, når det ikke blæser. Det er jo netop det, som er problemet. At vi har gjort os afhængig af energikilder, vi ikke har kontrol over.

Det går ikke. Det er helt grotesk, at vi i 2022 skal være afhængige af vejret. Om det blæser. Om det regner. Om solen skinner.

Jeg mange gange tidligere sagt, at når vi baserer vores elproduktion på en så stor andel af vindenergi, bliver forsyningssikkerheden skrøbelig. Det kan i første omgang føre til højere priser og i værste fald til strømudfald. De høje priser er nu kommet. Det har alle mærket på budgettet. Lad os håbe, at vi ikke også får strømudfald til vinter.

Løsningen er ikke at bygge flere vindmøller. Løsningen er at sikre backupkapacitet, som ikke er afhængig af vejret og derfor under vores kontrol.

Danmark kan ikke redde hele verden. Danmark står for 0,1 procent af den samlede CO2-udledning. Politik skal baseres på fornuft og ikke på følelser. Derfor skal Danmark ikke hovedløst “gå foran”. Den grønne omstilling skal ikke forceres – men ske på fornuftig vis.

Det er en rigtig dårlig idé at basere hele elforsyningen på ustabile energikilder som sol og vind. Det ser vi tydeligt nu med de høje priser. Derfor skal vi genoptage efterforskning af olie og gas i Nordsøen. Det er nødvendigt, at vi har muligheden for at producere strøm som backup, når vindmøllerne står stille, og når solen ikke skinner.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN