28. maj 2022

Norddjurs Kommune

Skolerne fortjener opbakning

Norddjurs Kommunes folkeskoler fortjener opbakning. De fortjener, at mangeårig kamp om hvilke skoler hvor, forvandles til kamp for mere kvalitet i uddannelsen. Den konstruktive kamp er startet med vedtagelsen af ”Vores folkeskole – en kvalitetsstandard” i byrådssalen i Grenaa 22. juni.

”Vores Folkeskole” indeholder forslag til brede kvalitetsstandarder på fire områder: Læringsmiljøer, organisering, forældresamarbejde samt trivsel og sundhed. Ud fra de ressourcer skolerne i dag. Den gør også klart hvad der styres centralt, kommunalt og på den enkelte skole.

Fremover

– vil hver skole prĂŚsentere sin profil og kvalitetsstandarder,

– er miljømĂŚssig bĂŚredygtighed er et mĂĽl for alle skoler.

– er bĂĽde pĂŚdagogiske lĂŚringscentre og udeskole vigtige dele af skolen,

– begrĂŚnses lektier til et minimum med en vigtig tilføjelse: efter lĂŚrerens pĂŚdagogiske skøn.

Tak til skolefolk: forÌldre, personale, ledere m.fl. i en bred arbejdsgruppe for jeres indsats og for den rapport, der ligger bag kvalitetsstandarderne. Et imponerende produktivt arbejde lavet med enkelte fysiske møder og ellers via videokonferencer under pandemien.

Desuden har ”Vores Folkeskole” 17 forslag til suppleringsstandarder. De giver hver især en bedre skole, men de fleste kræver også ekstra midler. Vi får ikke automatisk løftet folkeskolen med status quo standarder.

Det er budskabet i en stribe konstruktive høringssvar fra skolebestyrelser, elevrüd, personale m.v. Ogsü mange tak for dem!

Virkeligheden er nemlig ogsü, at vore skoler er økonomisk klemte, og at Norddjurs fortsat har en meget høj andel af skoleelever, som er visiteret til specialskole eller specialklasse.

MĂĽlet for Norddjurs folkeskoler skal ikke vĂŚre flere eller fĂŚrre i almen skole eller specialklasse. MĂĽlet skal vĂŚre det rigtige tilbud for hver elev. Det fĂŚllesskab hvor eleven lĂŚrer og trives bedst.

Her prioriterer SF, at vi løfter almenskolen via ekstra ressourcer til to voksne i flere klasser, at vi igen pü alle skoler har vejledere med lÌsning, matematik, trivsel samt forÌldrekontakt. Og at vi sikrer tid til god forberedelse af undervisningen. Det er den investeringspolitik Norddjurs elever fortjener.

Den destruktive uenighed om skolestruktur og geografi blev i debatten forleden i byrüdssalen afløst af en konstruktiv uenighed: Hvilke løft og suppleringsstandarder skal vi prioritere, og hvor meget kan vi løfte? Og af enig opbakning til Skolekvalitetforslaget. Det fortjener vore skoler!

Tak for indsatsen i alle Norddjurs folkeskoler! Jeres indsats under pandemien har vÌret imponerende. I ønskes alle en god og fortjent sommerferie.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN