12. april 2024

Politik første - dernæst borgmester

I en interessant avisleder i lokalavisen bruger chefredaktøren plads på at fabulere om navnet på kommunens kommende borgmester. Budgetforliget er analysens udgangspunkt.

Mine 16 radikale år har lært mig, at det vigtigste for kommunen ikke er hvem der sidder i borgmesterstolen, men hvilke partier der gerne samarbejder; samt partiernes persongalleriet vægter betydeligt.

Jeg har en drøm – som nok er utopisk, når talen drejer sig om konstitueringen efter kommunevalget. Alligevel vælger jeg at fremføre den, her er i avisen.

Tænk sig, om byrådets realpolitiske partigrupperinger, straks efter valget, sætter sig sammen, og taler indhold: Taler visioner og politik for: Klima og natur området, for kulturen og fritidsområdet, for vores børn, for de ældre for det sociale område, kommune udvikling mm. Tænk sig, om de realpartier formår at tage et så epokegørende skridt: At tænke politik, før personer.

Når visioner og overordnet politik er på plads, er tiden moden til at vælge udvalgsstruktur. Hvilken udvalgsstruktur skal der til, for at vores kommune får den bedst mulige politisk ledelse. Bedst mulige styring. Når visioner, politik og udvalgsstruktur er på plads, først da sættes der navne på borgmester-kasketten og udvalgsformands-kasketterne.

Så kommer den svære øvelse – hvem skal have de forskellige kasketter tildelt? Er det de personlige egenskaber og erfaringer, der afgør, hvem der besætter de forskellige poster? Nærmest ikke… totalt utopisk i demokratiets navn. Mandattal overspiller selvfølgelig den tanke.

Det jeg håber for Randers kommunes borgere er, at den borgmester og de udvalgsformænd – der sammensættes efter valget – får samme eksemplariske samarbejde og målrettethed, som har kendetegnet nøglebudget-partierne de seneste tre år, altså Radikale Venstre, SF, de konservative og Socialdemokratiet. De seneste tre års budgetforhandlinger har vist, hvad gode relationer mellem partier og personer betyder for gode politiske resultater. På budgetfronten har der været et flot parti-trav og samarbejde mellem fire nævnte partier.

I nævnte leder konkluderes, at hr. Hansen sidder solidt i sadlen. Uanset hr Hansen eller en anden sidder i sadlen, er det vigtigste ikke, hvem der er rytteren. Det vigtigste er hestens egenskaber – læs hvilke partier og personer, der leder kommunen og udvalgene. Det har 16 radikale år i Randers Byråd lært undertegnede.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN