19. juni 2024

Ældreundersøgelse: Glæde og udfordringer

Så kom den neutrale ældreundersøgelsen. Rapporten er fremlagt for vi politikere. Der er meget at glædes over, ligesom der kastes lys over udfordringer.

Lad os tage det positive først.

Alt i alt er der stor tilfredshed hos både de ældre og deres pårørende med hensyn til forholdene vedrørende omsorg og pleje. Vurderingen lav tilfredshed er nede på 5-6 procent. Altså på det generelle plan er 95% af de ældre og pårørende fint tilfredse, delvis tilfredse (inkl. ved ikke!).

Det er også glædeligt, at ifølge undersøgelsen er der en fin kultur og omgangstone blandt personalet. Ros til medarbejderne gives herfra.

Udgiftsniveauet i Randers kommune er ganske højt. Mange kommuner i Danmark bruger færre penge på 65+ årige til pleje og omsorg, end vi gør. 74 ud af 98 kommuner prioriterer de ældre medborgere ringere, end vi gør. Det er positivt, set i helikopter perspektivet.

Der ses også ønsker til forbedringer hos de ældre. De mest iøjnefaldende ønsker er: ønske om flere aktiviteter på plejecentre, ønske om bedre rengøring. Personlig hygiejne og bad ligger også i top på ønskelisten. Ønskerne kan selvfølgelig anskues, som en form for kritik af tingenes tilstand på disse områder.

I rapporten læses citat: ”Ældre og omsorgsområdet i Randers kommune fremtræder generelt som en velfungerende og veldrevet organisation” citat slut. Trods ældreområdet vurderes veldrevet kan ting altid bedres, og konsulentfirmaet giver en række anbefalinger til forbedringer. Anbefalinger vi i byrådet selvfølgelig må at handle på.

Huset Nyvang har sit eget kapitel. Plejecentret har haft masser af modgang i opstarten. Byrådet og omsorgsudvalget har svigtet, kan vi nu fastslå. Heldigvis peger pilen op ad for Huset Nyvang, men ifølge rapportens konklusioner, er der forhold, som byrådet må handle på, i tiden der kommer. Byrådet har allerede handlet for nogen tid siden – byrådets partier må nu nærlæse rapporten grundigt, og målet må være, at Huset Nyvang kommer op på samme niveau som øvrige plejecentre.

Jeg vurderer tillige, at den nuværende leder på Huset Nyvang får et skulderklap i rapporten.

TV 2 dokumentaren var startskuddet til ældreundersøgelsen. Godt vi fik ældreområdet afdækket. Rigtigt meget fungerer, der er god tilfredshed hos de ældre og pårørende, kan vi læse – det er gode oplysninger.

Der er også udfordringer, der må handles på. Det er Radikale Venstre klar til at gøre.


DebatSiderne
MØD DIN LOKALE KANDIDAT • DELTAG I DEBATTEN