Jeg vil gerne kunne give videre til mine 3 børn, at rent grundvand, rent hav og rene søer er naturgivent. Men sådan er det desværre ikke længere. Vandbeskyttelse fortjener langt mere politisk opmærksomhed end det får i dag, og økonomien skal følge med, så det ikke kun bliver ved snakken.
Desværre har vi de seneste år set endnu en forureningsskandale – denne gang om PFAS. PFAS er en forkortelse for en gruppe af flere tusinder forskellige stoffer, som har været brugt i brandskum, og som stadig i dag bruges til bl.a. imprægnering af tæpper, regntøj, papir- og papemballage, og teflonstegepander.
Men PFAS er kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og kan resultere i ufrivillige aborter. Stofferne er svært nedbrydelige og ophobes derfor i naturen og i os selv, og kaldes derfor også evighedskemikalier. Har du som mor et for højt niveau af stofferne, kan du give det videre til dit barn når du ammer.
PFAS er er desværre dyrt og meget svært at rense op når det først er kommet ud i miljøet. Danske Regioner vurderer, at knap 15.000 grunde skal undersøges for PFAS-forurening, 1.247 af disse grunde er i Nordsjælland, og på 100 af dem har man allerede fundet PFAS over grænseværdierne. Alene undersøgelsen af de knap 15.000 grunde vurderes af Danske Regioner til at koste over 4 milliarder kroner, dertil kommer oprensning og evt. etablering af nye PFAS-fri drikkevandsboringer.
Jeg er glad for, at regeringen har lyttet til SF og (omsider) er gået i gang med at lave en national PFAS-handlingsplan. Det haster nemlig med at få overblik over forureningen og begynde oprydningen. Danmark skal også gå forrest med et nationalt forbud mod PFAS, og have en samlet plan, som beskytter alle de nuværende og kommende områder mod alle giftstoffer, hvor vores drikkevand skal hentes. Vi skal også fremover trygt kunne drikke frisk vand fra hanen. Det kræver, at vi får styr på vores forureninger.
Marianne Bigum, Folketingskandidat for SF i Nordsjælland
www.mariannebigum.nu